Search

Про зізіфус (китайський фінік).

Цікаво знати

«Я розповім Вам про…»

 

Цим дописом я розпочинаю низку повідомлень про цікаві та малопоширені

культури, які вирощую в себе на городі

та в саду.

Запрошую всіх викладачів коледжу, в

кого є щось цікаве, приєднатися та

розмістити свої матеріали на сайті

навчального закладу.

Можна відкрити таку рубрику: «Я

розповім Вам про…»

Про зізіфус (китайський фінік)

У багатьох, якщо не в кожного, в сільській місцевості (на присадибній чи дачній ділянці) є яблуні, груші, сливи, вишні, черешні, ягідні кущі. Ці культури у власному саду – добре, але багато садівників-любителів воліють мати щось екзотичне і в той же час корисне - для душі та здоров'я.

Одним з таких оригінальних плодових дерев (або ж чагарників, за різними джерелами) є зізіфус звичайний - різновид рослини сімейства крушинових. Інші назви рослини - унабі, ююба, жужуба, або китайський фінік, грудна ягода.

Походження.

Походить зізіфус з двох географічних центрів: північних і північно-східних районів Китаю і передньоазійських країн – Афганістану, Східного Ірану і є найближчим родичом крушини.

В Китаї вирощують вже більше п'яти тисяч років. Звідти він потрапив у Середземноморські країни. Найбільш поширений в Китаї (понад 200 тис.га), де вирощується близько чотирьохсот сортів. Великі плантації унабі займає в Індії і Пакистані; останнім часом інтенсивно збільшується його кількість в СШАІспаніїІталіїФранціїПортугалії та інших південних країнах. Але в Україні ним активно займаються переважно садоводи-аматори.

Легенда.

Давним – давно в горах Койтендага(Кугітангтау)в Центральній Азії було голо і порожньо. І ось одного разу зупинився там перепочити поважний старець. Але ніде було сховатись від променів палючого сонця, не було ні зелені, ні дерев. Тоді вдарив старець посохом по кам'янистому ґрунту і забило із землі кришталеве джерело, а разом з ним з'явився і чудовий сад. Цей чарівний посох старця став першим деревом зізіфусу. Тепер на цьому місці росте близько 2000 цих рідкісних дерев, а людина, яка слабка здоров'ям, побувавши у гаю, почуває себе набагато краще. Все тому, що дерева зізіфуса дезінфікують навколишній простір. Гілки дерева покриті гострими шипами, тому іноді зізіфус називають христовою колючкою. Біолог Давид Даром з Єрусалимського університету вважає, що терновий вінець був виготовлений саме з колючих гілок зізіфусу, а не з тернини, як прийнято вважати.

Характеристика.

Зізіфус є листопадним деревом від 3 до 10 метрів заввишки або високим чагарником. Рослина теплолюбна, світлолюбна, тому найкращий варіант - підібрати приховане від вітру, але доступне для сонячних променів місце для посадки.

Чудовою особливістю рослини є те, що дерево відрізняється пізнім початком вегетації. Тому весняні заморозки для зізіфусу не страшні.

Більш широку і конкретну інформацію про зізіфус (біологічні особливості, умови вирощування та ін.) можна знайти на численних сайтах в інтернет-мережі.

У мене на подвірʼї вже вісім років росте одне деревце . Плодоносити почало на четвертий рік після посадки. Ріст дерева – близько 5-и метрів, розлоге, з овальними смарагдово-зеленими листками. Цвіте малопомітними, маленькими квітами. Квіти дрібні, білі із зеленуватим відтінком. Квіти мають чудовий аромат, приваблюють бджіл.

Перші плоди достигають до кінця літа, а останні збираю ще і зараз, у грудні. Конкуренцію мені складають птахи, які також ласують плодами унабі.

Плоди соковиті, ніжні і нагадують за смаком фінік. Вживаються в їжу свіжими, консервованими, в'яленими або сушеними.

Корисні властивості культури.

- плоди містять масу корисних речовин: аскорбінова кислота (більше ніж у цитрусових), пектин, каротин, флавоноїди, йод і багато інших елементів, необхідних для здоров'я людини;

- допомагають при захворюванні дихальних шляхів, авітамінозі, підвищеному тиску, анемії, є дані про користь плодів при лікуванні цукрового діабету.

- для лікування використовують листя, кору і коріння зізіфусу як антибактеріальний і сечогінний засіб.

- є дані про використання плодів у формі пюре для виведення радіонуклідів зорганізму людей.

 

Однак навіть найкорисніший продукт може виявитися небезпечним для здоров'я.  Наприклад, у окремих людей вживання китайського фініка може спровокувати алергічні реакції. Не слід вживати плоди тим,хтостраждає гіпотонією. Ні в якому разі не рекомендується додавати плоди в раціон вагітним.

Саме дерево володіє красивою архітектонікою крони, є окрасою саду чи подвірʼя від весни до пізньої осені.

Для нашого регіону зізіфус є порівняно новою субтропічною культурою, вона є дуже перспективною для вирощування і може стати справжнім подарунком для не тільки для півдня, але і для заходу України. Власний досвід свідчить про можливість вирощування культури на Заліщанщині, принаймні.

Екологічно чиста рослина з чудовими лікарськими властивостями дарує здоров'я хворим та зціляє слабких та немічних людей. Тож нехай гаї таких чудових дерев вкриють південь України та дадуть затінок та чисте повітря всім бажаючим.

Василь ГАГАЛЮК, викладач коледжу

: