Search

Актуальність та перспективи автоматизації обліку

Актуальність та перспективи автоматизації обліку


Останні роки розвиток інформаційних технологій в бізнес-управлінні йде високими темпами. Сучасний бухгалтер сьогодні не може уявити собі процес ведення бухгалтерського обліку без застосування засобів автоматизації. Саме тому важливою проблемою формування фінансової звітності є процес її автоматизації і поєднання з останніми напрямами у світі комп'ютерних технологій.

Проблематика запровадження інформаційних систем і технологій в системі обліково-аналітичного забезпечення підприємства сьогодні є надзвичайно важливою, тому над її дослідженням працювали і працюють чимало науковців. Водночас багато питань залишаються нерозкритими і потребують поглибленого розроблення теоретичних і методологічних аспектів щодо обліково-аналітичного забезпечення підприємства, передусім поліпшення забезпечення керівників і спеціалістів необхідною інформацією.

Враховуючи стрімкий розвиток інформаційних технологій ми бачимо значну кількість програмного забезпечення, яке забезпечує повну автоматизацію та контроль роботи за приладами та механізмами.

Одним з таких рішень є "BAS", це готовий інструмент для вирішення всіх завдань, що стоять перед бухгалтерською службою підприємства, включаючи, наприклад, виписку первинних документів, облік продажів, облік покупки ТМЦ, нарахування заробітної плати та формування обов'язкової (регламентованої) звітності тощо.

BAS Бухгалтерія – це новий продукт, основне призначення якого полягає у вирішенні комплексу питань, поставлених перед бухгалтерською службою організації. Програма максимально зручна і комфортна у використанні, з оптимізованим інтерфейсом користувача.

Це прикладне рішення також можна використовувати виключно для ведення бухгалтерського та податкового обліку, а завдання автоматизації інших служб, наприклад, відділу продажів, вирішувати спеціалізованими конфігураціями або іншими системами.

Підвищенню рівня знань студентів при вивченні економічних дисциплін сприяє активне використання інформаційно-комунікативних технологій у навчальному процесі. Наявність у ВСП "Заліщицький фаховий коледж імені Є. Храпливого НУБІП України" великої кількості навчальних кабінетів, що містять мультимедійні проектори, різноманітне програмне забезпечення, що дає можливість викладачеві продемонструвати студентам підготовлені презентації з тем, що передбачені навчальною програмою та з практичної точки зору показати методику роботи з відповідними програмами.

Сучасний студент має не тільки досконало володіти комп'ютерними технологіями, але і активно використовувати їх при підготовці до навчальних занять. Найбільш плідною є робота студентів з підготовки презентацій до практичних занять з економічних дисциплін.

Заняття, які включають інноваційні форми їх проведення, сприяють не тільки систематизації і поглибленню теоретичних знань, але й залучають студентів до активної та творчої діяльності, розвивають уміння узагальнювати, відстоювати свою точку зору, закріплюють розуміння основних термінів і понять дисципліни.

З'являється зацікавленість навчальною дисципліною, прагнення самостійно поглиблювати знання з предмету. Упровадження в навчальний процес сучасних педагогічних інноваційних та інформаційних технологій сприяють підготовці висококваліфікованих, конкурентоздатних фахівців.

Перспективним у цьому плані вбачаємо дослідження застосування інформаційно-комунікативних технологій при вивченні економічних дисциплін, що сприяють швидкому засвоєнню матеріалу, формуванню фахової компетентності студентів, розвитку сучасного економічного мислення.


Леоненко Н.В., викладачка інформаційних систем і технологій в обліку

: