Search

Проведено тиждень фізико- хімічних дисциплін

Проведено тиждень фізико- хімічних дисциплін

Хімія та фізика – наше життя, наше майбутнє

Хімія та фізика – науки, що розкривають таємниці розмаїтого і загадкового навколишнього світу. Предметний тиждень, який був проведений з 6 червня по 10 червня 2022 року на базі ВСП Заліщицький фаховий коледж імені Є. Храпливого НУБіП України, сприяє нестандартному підходу до навчання та виховання студентів, покращенню засвоєння навчальної програми . Адже саме під час проведення предметного тижня викладачам коледжу Руснак С.Г., Хомів Н.Й. та Перит В.В. вдалося розкрити в студентів науковий інтерес до фізики та хімії, бажання їх пізнавати. Залучення студентів сприяє розширенню їх світогляду, виховує почуття власної необхідності та відповідальності. Предметний тиждень не обійшовся без проведення онлайн-конкурсів, вікторин, виконання дослідів та конференції.

У понеділок було оголошено про відкриття тижня фізико- хімічних дисциплін, у ході якого студенти І та ІІ курсів технологічного та економічного відділень ВСП Заліщицький фаховий коледж імені Є. Храпливого НУБіП України ознайомилися з планом роботи, а також з онлайн- вікториною «Чи знаєте ви хімію та фізику?», конкурсами і умовами їх проведення. Вікторина проводилася як для студентів коледжу, так і для випускників шкіл, вона охопила як всю фізику, так і хімію. Це ігрова і розвиваюча форма діяльності, яка складається з коротких запитань і не вимагає довгих розгорнутих відповідей, активізує розумову діяльність студентів та дає можливість перевірити знання.

Під час відкриття студенти також переглянули тематичні фільми «Хімія навколо нас», «Всесвіт створений з хімічних елементів».

У вівторок був проведений онлайн-конкурс поетів «Хімія та фізика у віршах» ( у творчості поетів, письменників, народній творчості). В 11 групі за спеціальністю «Комп'ютерна інженерія» викладачем хімії Перит В.В. було проведено відкрите онлайн- заняття з дисципліни «Хімія», на якому студенти мали можливість познайомитися із загальними поняттями про біологічно активні речовини: вітаміни та ферменти.

А пізніше для студентів коледжу Хомів Н.Й., викладач фізики підготувала освітній всеобуч «Немає більшого гонору, як працювати для свого народу…» ( Юрій Кондратюк, Іван Пулюй- генії світового масштабу). Він був проведений в рамках виховної години, під час якої студенти пізнали багато цікавої інформації.

Для свідомого засвоєння знань теорія має поєднуватися з експериментом. Адже саме експеримент має задовольняти природну допитливість і дослідницький інтерес студентів. Саме експеримент має на меті активізовувати мислення, навчати самостійно аналізувати досліди та робити самостійні висновки, розвивати здатність самостійно виконувати поставлені завдання. Проведення експериментів не тільки розвиває інтелектуальні та дослідницькі здібності, але й виховує в студентів відповідальність, здатність доводити роботу до кінця, стимулюють урівноваженість та зосередженість.

Тиждень фізико- хімічних дисциплін – час для проведення експериментів, особливо якщо експериментальні завдання ретельно сплановані та розроблені, а використовувані матеріали безпечні та доступні. Тому в середу студенти мали можливість подорожувати віртуальною лабораторією платформи Phet, а також продемонстрували і свої цікаві фізичні досліди в домашніх умовах.

 

В четвер ми продовжили віртуальні екскурсії Національним музеєм космонавтики, Полтавським музеєм авіації, а також приймали участь в науково- практичній конференції «Розвиток творчого потенціалу студентів коледжу в процесі науково- дослідної діяльності». Студенти змогли продемонструвати результати науково- дослідних робіт у вигляді цікавих, повчальних презентацій.

Адже проведення конференцій спрямоване не тільки на розширення знань, розвиток інтересу до предмету, але й на формування в студентів культури ведення дискусії, толерантності до думки іншої людини, розвитку мовлення, освоєння наукової термінології, надає можливість студентам побути поважним доповідачем, опонентом, ведучим конференції або дискусії, рецензентом, уважним слухачем. На пленарному засіданні ми представили дві доповіді:

  1. Визначення якості меду натурального, що реалізується торгівельними закладами м. Заліщики, доповідач Гутман Вікторія, студентка 22 групи, спеціальність 201 «Агрономія», керівник: Перит В.В.
  2. Видатні фізики Західної України, доповідач Гуйван Ілона, студентка 25 ФПЕ групи, спеціальність 076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність», керівник Руснак С.Г.

Також відбулися секційні засідання з такими доповідями:

1. Використання фізики в дизайні та архітектурі.

Доповідач: Пеняк Олександр, студент 22 групи , керівник: Хомів Н.Й.

2. Історичні задачі на заняттях дискретної математики.

Доповідач: Озімінська О.Я.

3 . Дослідження математики в агрономії.

Доповідач: Строцень Віктор, студент 12 групи, керівник: Симака С.П.

4. Їх величності піраміди.

Доповідач: Ковальчук Світлана , студентка 15 групи, керівник Глова Г.Р.

5. Піраміди за межами Єгипту.

Доповідач: Бульдяк Юлія, студентка 14 групи , керівник: Глова Г.Р.

6. Демографічна ситуація в м. Заліщики.

Доповідач: Лопушинська О.П.

В п'ятницю студенти переглянули тематичні презентації: «О, хімія», «Фізика навколо нас», також було проведено підсумки тижня.
Завдяки організованій роботі викладачів фізики та хімії студенти були залучені до нових форм спілкування, що використовуються в науковому середовищі . Це і було одним з головних розвиваючих завдань цих заходів в тижні фізико-хімічних дисциплін.

Валентина ПЕРИТ., голова циклової комісії математичних

та природничо- наукових дисциплін

: