Search

Василь Стус-символ незламного духу

Василь Стус-символ незламного духу

Незважаючи на те, що навчальний семестр добігає до кінця, освітня діяльність коледжу насичена різноманітними заходами. Традиційними стали предметні тижні, олімпіади, конференції та відкритті заняття.

Відповідно до плану циклової комісії гуманітарних та соціально-економічних дисциплін викладачами Вірою Гойман та Галиною Петрів було проведено інтегроване заняття з української літератури та історії України на тему: «Василь Стус - символ незламного духу. Основні тематично проблемні лінії поезій «Господи, гніву пречистого…», «О земле втрачена, явися…», «Як добре те, що смерті не боюсь я…».

Заняття було багатим на різноманітні форми, методи та прийоми навчання. Студенти пригадували біографію поета у формі відвідування заочного музею речей – асоціацій, у ході евристичної бесіди визначали причини, основні джерела та методи боротьби дисидентського руху, завдання УГГ, переглядали та аналізували тематичні відеоролики, зачитували та осмислювали спогади Василя Стуса, порівнювали долю Тараса Шевченка та Василя Стуса, читали та обговорювали його поезію.

На занятті були створені умови для глибокого розуміння трагічної долі, сили волі й стійкості духу Василя Стуса, студенти критично мислили, творчо осмислювали прочитане, працювали з історичними джерелами, сприймали художній текст як мистецьке явище і, як свідчення певної історичної доби, розвивали творчу уяву та образне мислення.

Енергетика душі та серця Василя Стуса залишається у міжчасовому вимірі. Вона із нашими захисниками на передовій, із нами у тилу, ця енергетика заряджає та додає сили, бо у кожного з нас свій фронт і всі ми працюємо задля перемоги.

Василь Стус писав: «Наш оптимізм у нас самих, у нашій постаті. Решта нас не обходить. На те є Господня воля, яку не оскаржують…», — то це була порада і всім нам. Мати власну гідність, не зламатися, не здатися, не піддатися розпачу, не зневіритись. А прийняти своє призначення і бути йому вірним. Маємо пам'ятати, що найвищою нагородою із усіх можливих для Василя Стуса є безсмертя у вигляді пам'яті про нього у наступних поколіннях.

Інформація надана Вірою ГОЙМАН та Галиною ПЕТРІВ, викладачами

української літератури та історії України

 

: