Search

СТАРТ ОСНОВНОЇ СЕСІЇ НМТ

СТАРТ ОСНОВНОЇ СЕСІЇ НМТ


 Через воєнні дії в Україні цьогоріч скасовано проведення традиційного ЗНО, натомість всі бажаючі зможуть скласти національний мультипредметний тест (НМТ) – комп'ютерний онлайн-тест, що складатиметься з трьох блоків: українська мова, математика та історія України. Тест міститиме по 20 завдань з кожного блоку, виконати які потрібно за 120 хвилин.

Український центр оцінювання якості освіти підготував демонстраційний варіант НМТ (https://testportal.gov.ua//wp-content/uploads/2022/05/NMT_2022_demo_klyuchi_120-hv.pdf ), щоб учасники змогли ознайомитися з форматом тестування заздалегідь. Також учасникам дано можливість потренуватися (http://lv.testportal.gov.ua:82/demotestNMT/ ) виконувати завдання демонстраційного варіанта тесту в спеціальному онлайн-середовищі. Інтерфейс запропонованого тестувальника відрізняється від того, який буде на реальному НМТ, однак за структурою, типами завдань, тривалістю їх виконання демонстраційний варіант аналогічний до вступного тесту.

Після завершення виконання всіх завдань НМТ учасник отримає кількість тестових балів за кожний блок переведені у шкалу 100–200 балів. Так, аби отримати 100 балів, достатньо набрати хоча б по одному тестовому балу за виконання кожного блоку. Максимальна кількість балів за кожний блок (по 35 з української мови та історії України, 30 з математики) відповідатиме 200 балам за шкалою 100–200. Отже, одразу після тестування учасник знатиме не тільки кількість набраних ним тестових балів, але й зорієнтується в тому, якими є його результати.

Тестування не можна буде пройти вдома, адже воно відбуватиметься в спеціальних тимчасових екзаменаційних центрах (приміщеннях шкіл, університетів), створених у населених пунктах України (за погодженням з органами державної влади), а також у деяких країнах Європи.

Однією з найважливіших вимог для створення тимчасових екзаменаційних центрів була наявність укриттів цивільного захисту в будівлях, де планується проходження НМТ, або поблизу них. У разі повітряної тривоги тестування буде призупинене, учасники разом з інструкторами перейдуть до укриттів. Якщо повітряна тривога буде нетривалою, учасники повернуться до виконання НМТ, продовживши роботу з того завдання, на якому тестування було призупинене. Якщо ж тривога буде тривалою, учасникам буде запропоновано пройти тест у межах додаткової сесії.

НМТ за кордоном буде проведено так само, як і в Україні, тобто в спеціально обладнаних комп'ютерних центрах, де з учасниками працюватимуть україномовні педагоги, навчені українськими експертами. А отже, вступні випробування традиційно відбуватимуться на засадах прозорості та справедливості ー незалежно від того, де саме учасники їх проходитимуть.

Передбачено проведення трьох сесій НМТ:

  1. основної – 18 липня – 10 серпня,
  2. додаткової – 16–20 серпня,
  3. спеціальної – 12–16 вересня.

Переважна більшість учасників НМТ братиме участь в основній сесії тестування, а ті, хто не матимуть змоги прибути до тимчасових екзаменаційних центрів під час основної сесії, зможуть пройти тестування під час додаткової або спеціальної.

15.07.2022 року дирекцією ВСП Заліщицький ФК імені Є.Храпливого НУБіП України було проведено онлайн-консультацію, щодо підготовки здобувачів освіти для участі в національному мультипредметному тесті та дали відповіді на найпоширеніші запитання:

  • що таке національний мультипредметний тест?
  • які предмети входитимуть до тесту?
  • які документи потрібно мати при собі в пункті пропуску?
  • що робити при втраті паспорта?
  • що робити, якщо немає змоги взяти участь в основні та додатковій сесії?
  • що робити, коли не встиг уточнити місце перебування під час проведення основної сесії?
  • як саме оцінюватиметься тест?
  • як проходитиме тестування?
  • чи можна проходити його вдома?

Зі вступник словом до учасників звернувся заступник директора з навчальної роботи Сопилюк М.В., який наголосив на важливості складання мультипредметного тесту цьогоріч, оскільки – це сходинка для здобуття вищої освіти в майбутньому та вступу міжкафедральні лабораторії НУБіП України у 2022 році.

Методист по роботі зі студентами денної форми навчання Галайдіда О.В., донесла інформацію до учасників про основні тонкощі, які повинен знати кожен, хто зареєструвався і має намір проходити тестування та звернула увагу на основні етапи НМТ основної, додаткової й спеціальної сесії.

 


Ольга ГАЛАЙДІДА,
координатор з питань реєстрації ЗНО

: