Search

Цікаве в галузі Математики

Цікаве в галузі Математики


 Українка здобула математичного "Нобеля"

за розв'язання 400-річної задачі, яка вирішить проблеми сучасності

Друга жінка у світі, яка отримала престижну Філдсівську нагороду з математики — українка Марина В'язовська вирішила задачу, якій понад 4 сотні років.

Нагороду вручають раз на 4 роки математикам віком до 40 років. «Звичайно, це велика честь, великий привілей і, ймовірно, також відповідальність», – каже Марина.

Жінка — випускниця університету імені Тараса Шевченка, а нині мешкає й працює у швейцарській Лозанні. Вона від першого дня війни не припиняє опікуватись українцями.

Їй стоячи аплодує увесь зал, а вона скромно усміхається у відповідь. Так нагороджували нашу співвітчизницю Марину В'язовську у Гельсінкі. За іронією долі ця церемонія мала відбутися у Петербурзі, але через агресію математичний союз відмовив Росії у її проведенні.

Марина вирішила головоломку, якій понад 4 сотні років. Пакування куль у просторі — геометричну задачу, відому як гіпотезу Кеплера. Розв'язок В'язовської виявився приголомшливо простим — усього 23 сторінки порівняно з 300 сотнями, які намагалися довести до цього.

Аби зрозуміти Гіпотезу Кеплера та відкриття Марини В'язовської, можна розглянути приклад звичайних апельсинів. Вчені вже давно зрозуміли – найкращий спосіб спакувати їх у тривимірному просторі — викласти пірамідкою. Так от Марина розв'язала задачу, як оптимально розмістити такі апельсини аж у 8 вимірах і, у співпраці з іншими, — у 24 вимірах.

Зараз Марина В'язовська очолює кафедру теорії чисел у Швейцарському федеральному політехнологічному інституті Лозанни. А колись була звичайною студенткою і аспіранткою у Київському Національному Університеті Імені Тараса Шевченка. Маринин викладач, професор Ігор Шевчук, розповідає про те, що неординарні здібності у математиці почали проявлятися у В'язовської відмалку. У скарбничці 38-річної математикині із десяток нагород. Нинішньою, філдсівською, пан Ігор неабияк пишається, бо ж це як отримати Нобеля в інших науках. «Найбільша цінність у тому, що зроблений новий математичний потужний апарат, завдяки розв'язку цієї задачі. Це частина із того, за що вона отримала Філдса», - каже він.  

«Україна є моєю рідною країною, і, бачачи, як її знищують, скільки життів втратили.. Звичайно, це все дуже важко», – твердить вона.

Й попри трагедію на Батьківщині Марина збирається із силами, аби й надалі дивувати світ своїми математичними відкриттями. Вже зовсім скоро, завдяки її здобуткам із пакуванням сфер, можна буде вирішувати чимало проблем із передаванням сигналів мобільного зв'язку, Інтернету й навіть космічних зондів.

Президент Володимир Зеленський 13 липня підписав указ про нагородження орденом "За заслуги" I ступеня Марини В'язовської – українського математика, яка цьогоріч стала лауреаткою медалі Філдса.

"Сьогодні я підписав указ про нагородження орденом "За заслуги" I ступеня Марини В'язовської – українського математика, яка цьогоріч стала лауреаткою медалі Філдса. Це дуже вагома і престижна відзнака. Її називають Нобелівською премією з математики. Українка, пані В'язовська стала другою жінкою за всю історію премії з 1936 року, яка виграла цю медаль. Їй вдалося розв'язати задачу про пакування сфер у восьмивимірному просторі. Як відзначають науковці, Марина В'язовська запропонувала дуже сильні ідеї і допомогла вирішенню також пов'язаних задач", – розповів Зеленський.

Президент країни, Володимир Зеленський, подякував пані Марині не тільки за її роботу, за дуже потужний математичний результат, а ще за те, що вона допомагає всім нам, всім українцям, захищати нашу свободу і незалежність. «Зокрема, і під час вручення медалі Філдса на Світовому конгресі математики у своїй промові пані Марина говорила про Україну, про війну Росії проти нашої держави, про злочини російських окупантів", – сказав президент.

"І я вірю, що настане той день, коли Марина В'язовська зможе повернутися в Україну й викладати тут", – наголосив глава держави.

У промові на церемонії нагородження Марина говорила про війну в Україні. Зокрема, згадала про харківську математичку Юлію Ждановську, яка стала жертвою російського обстрілу в перші дні війни. І наголосила — просто зараз Україна сплачує найвищу ціну за наші переконання та нашу свободу.


Галина Глова, викладачка математики коледжу

: