Search

Хвилини пам’яті «Віхами історії», присвячені видатним математикам Західної України

Тиждень математики в коледжі


Хвилини пам'яті «Віхами історії», присвячені видатним математикам Західної України:

1. 130-річчю з дня народження Михайла Кравчука( 10 жовтня 2022 року);

2. 150-річчю з дня народження Володимира Левицького ( 31 грудня 2022 року).

 


 

Щедра талантами українська земля подарувала людству не тільки чудових співаків, композиторів, письменників, а й визначних математиків.

У кожному періоді історії математики були свої видатні постаті вчених, в яких були різні долі. Одні зажили слави і безсмертя ще за життя, іншим судилося пройти складні шляхи і розділити трагічну долю свого народу. Багато визначних математиків стали зразками щирої відданості науці, патріотами свого народу.

Під час заходу студенти першого та другого курсів економічного і технологічного відділень мали можливість відкрити для себе маловідомі сторінки життя і діяльності незаслужено замовчуваних учених-математиків, вихідців з Західної України, чий внесок у світову і європейську науку важко переоцінити, а саме: М.П. Кравчука, який родом із Волині та В.Й. Левицького з Тернопільщини.

Сумна та трагічна історія нашої держави. Як тяжко було здобути хоч окраєць щастя на цій багатій, Богом дарованій землі українському народу. Але вони не здавались.

Ознайомила студентів із життєвим та творчим шляхом видатного українського математика М.П.Кравчука студентка 15 групи Дудяк Оксана.

Михайло Пилипович Кравчук, видатний математик XX століття, чиє ім'я повернулося із забуття та сьогодні вшановуємо. Він був не тільки математиком, але і свідомим українцем-патріотом. Михайло Кравчук вклав великий внесок у розвиток теорії ймовірності, в математичний аналіз та в статистику. Праці вченого були використані для створення першого комп'ютера. Михайло Пилипович розв'язував такі задачі, які не могли розв'язати всесвітньо відомі математики. Про нього вчені відгукувалися, як про «найталановитішого алгебраїста нашого століття».

Михайло Кравчук – математик широкого масштабу. Його ім'я добре відоме у світовій математичній науці. Світ не знав лише, що він – українець.

Є. Сенета (Австралія)

Великий математик, син волинської землі, стає майже легендарною постаттю. Його називають різними епітетами, зокрема Сином Неба, Поетом німого числа, лицарем математики, ученим із обличчям Христа, творцем музики чисел, титаном математичної думки, корифеєм математики, гордістю української математики. Михайло Кравчук жив для України, горів любов'ю до неї і до Математики. Все своє життя працював творчо на благо науки, рідного народу. «Моя любов – Україна і математика» – таким було його кредо.

Михайло Пилипович Кравчук — гордість української математики, справжній поет формул. Математика для нього — це радість, натхнення, творчість. Він — і педагог із великої літери, за покликанням. Його лекції — це краса математичної думки, і сила, й безмірна глибочінь.

Історична пам'ять нашого народу не підвладна часові. Вона, на щастя, зберегла і найважливіші події, і славетні імена багатьох українців, які творили інтелектуальну ауру нації, примножували її доробок у світову культуру. І хоча доба нині така, що й тепер актуально і болісно звучить докір славетної української поетеси Ліни Костенко: «…зневажені тут мова і народ, який усіх століттями годує». Ми все ж поволі повертаємо собі забуте і втрачене, стираємо білі плями власної історії. Так повернула нас в час життя і творчості видатного українського математика Володимира Левицького студентка 14 групи Михалюк Анастасія. Основоположник математичної культури нашого народу, — так кажуть про нього його однодумці та соратники. І сучасна молодь повністю згідна з такими словами. Володимир Левицький — зразок патріотизму й щирої відданості науці, подвижник української математики, першопроходець у створенні української наукової термінології, популяризації серед населення за важких колонізаторських часів точних наук, підготовки молодих патріотично наставлених українських науковців. Людина незламного почуття обов'язку та відповідальності за долю свого народу, яка завжди вміла заглянути уперед і взятися за найскладніші та найвідповідальніші завдання свого часу.

Тому, математика є завершенням цілого людського знання… хто поборе математичну символіку і вдумається в глибокі царини математичного світу, той відкриє в ній такий ідеальний світ і таку величаву поезію і стільки естетики і краси, як в ніякій іншій науці.

Отже, студенти мали змогу більше дізнатись про Видатні постаті вчених-математиків, вихідців з Західної України. Довідались про їхнє особисте життя, віддане служінню математиці та про наукові відкриття, відомі в Україні і далеко за її межами.

І, можливо, читаючи рекомендовані нариси й статті про цих визначних людей, ви по-справжньому захопитесь математикою. Адже, як писав видатний шотландський фізик Д. Максвелл: «Наука захоплює нас тільки тоді, коли, зацікавившись життям великих дослідників, ми починаємо стежити за історією їх відкриттів».


Галина Глова, викладачка математичних дисциплін

: