Search

Агрономія – спеціальність з великим майбутнім

Агрономія – спеціальність з великим майбутнім

Агроном — збірна спеціальність, яка вимагає знань рослинника і ґрунтознавця, мікробіолога та селекціонера. У класифікаторі професій України зазначається, що основними вимогами до фахівців даного профілю є повна вища освіта відповідного напряму підготовки без вимог до стажу роботи. На практиці агрономи повинні бути не лише витривалими людьми, а й підкованими у природничих науках (фізика, хімія, біологія). Адже справжні професіонали цієї справи вміють розбиратися у видах ґрунтів, етапах росту і розвитку рослин, принципах роботи сільськогосподарської техніки та бути готовими працювати в лабораторіях, на дослідно-селекційних станціях тощо.

Вакансії агрономів є на підприємствах, які вирощують сільськогосподарські культури, агрохолдингах, фермерських господарствах, тепличних господарствах, розсадниках. Також ці фахівці потрібні переробним і торгівельним компаніям, що займаються сільгосппродукцією.

Враховуючи вимоги часу й актуальність агрономічної освіти, ВСП «Заліщицький фаховий коледж ім. Є. Храпливого НУБіП України» здійснює підготовку фахівців за напрямом 201 «Агрономія».

У коледжі створені всі умови для повноцінного навчання за вказаною спеціальністю. Викладання проводиться у вигляді лекцій з використанням мультимедійних технологій, семінарських та практичних занять. За весь термін навчання студенти освоюють цікаві дисципліни, пов'язані, перш за все, з агрономією – це ботаніка, ґрунтознавство, землеробство, агрохімія, механізація, захист рослин, рослинництво, овочівництво, насінництво і селекція та багато інших фундаментальних і прикладних дисциплін. Усі навчальні курси доступні у системі електронного навчання.

Студенти даної спеціальності цього року брали активну участь у різних навчальних екскурсіях, науково-практичних конференціях, конкурсах, зустрічах з цікавими особистостями агрономічного профілю.

Майбутні фахівці поряд з теоретичною підготовкою набувають практичних навичок під час навчальних та виробничих практик.

На практичних заняттях студенти під керівництвом викладачів залучаються до дослідницької роботи зі спеціальних дисциплін, ведуть фенологічні спостереження, облік різних видів робіт відповідно до теми дослідження.

Одним із елементів вивчення агрономічних дисциплін, творчого застосовування цих знань, оволодіння методами комплексної агрономічної оцінки конкретних грунтово-кліматичних умов, навичками практичної розробки системи агротехнічних та організаційних заходів, які забезпечують одержання екологічно безпечної продукції, є написання курсових робіт.

 

Курсова робота передбачає закріплення вмінь студентів розробляти та удосконалювати прогресивні технології у рослинництві, розробляти та реалізовувати заходи щодо поліпшення якості та зменшення втрат рослинницької продукції, розраховувати і забезпечувати високу економічну ефективність впровадження технологій та їх екологічну безпечність.

Проходячи всі етапи навчання, студенти коледжу не тільки поглиблюють теоретичні знання, але й проходить через процес самооцінки своїх знань та навичок, своїх якостей, усвідомлення того, наскільки рівень їх професійного становлення відповідає вимогам як начального закладу, так і підприємств, що є базами для майбутніх фахівців.

Той, хто хоче в цьому житті чогось досягти, зокрема й матеріального благополуччя, має працювати. До того ж, сьогодні в Україні, агроном — це найперспективніша професія. Подивіться, як швидко розвивається наш аграрний сектор. Зараз тут впроваджуються найбільш передові технології. Тож і наші випускники, майбутні спеціалісти - аграрії, будуть причетні до цих процесів.

Петро КОРОПЕЦЬКИЙ, викладач агрономічних дисциплін

 

: