Search

Молодь за здоровий спосіб життя

Молодь за здоровий спосіб життя


 Здоров'я – це майбутнє нашої нації

Сьогодні перед навчальним закладом постає важливе завдання: докласти максимум зусиль застосовувати ефективні засоби й заходи, щоб виховати свідомого та здорового з усіх поглядів (психічного, психологічного та фізичного) громадянина України. Звичайно, це завдання складне, але за правильного підходу до цієї проблеми можна знайти реальні щляхи її розв'язання.

Ефективність навчального процесу багато в чому залежить від уміння викладача правильно організувати заняття і вибрати ту чи іншу форму його проведення. Позааудиторна робота – це безперервний процес, під час якого відбувається, як освіта, так і виховання студентів. Вона є багатогранною, різнобічною за своєю тематикою, студенти можуть вибирати добровільно той вид роботи, який найбільше задовільняє їх потреби.Одна із видів позааудиторної діяльності студента – це гурткова робота, яка в значній мірі бере свій початок на занятті і в цьому випадку є логічним продовженням.

Гурткова робота сприяє розвитку інтересів, активізує творчі пошуки студентів, зокрема практичне застосування набутих знань.

В рамках тижня фізико- хімічних дисциплін було організовано відкрите засідання гуртків: "Хімії" та "Технології зберігання і переробки сільськогосподарської продукції" на тему: "Харчування за змінених умов довкілля». Мета: поглибити інтерес студентів до вивчення дисциплін, зміцнити теоретичні знання і практичні навички; навчити виступати з повідомленнями і демонструвати досліди.    

Студенти-гуртківці ознайомили присутніх із правилами здорового харчування, дбайливого ставлення до свого здоров'я, корисними та шкідливими для організму продуктами харчування. Підготували відеопрезентації, досліди, інформаційні повідомлення на актуальні питання засідання:

  1. Принципи раціонального харчування ( доповіді підготували студенти: Ілона Гуйван, студентка 35-П групи та Петро Більський, студент 42 групи).
  2. Збалансованість раціону харчування ( ознайомив Ігор Стецюк, студент 12 групи).
  3. Значення вітамінів для збереження здоров'я (підготувала Наталя Мохун, студентка 35-П групи).
  4. Значення мінеральних речовин для збереження здоров'я людини (підготував Денис Андрусик, студент 22 групи).
  5. Корисні поради щодо раціоналізації харчування (підготувала Ілона Гуйван, студентка 35-П групи).

На відкрите засідання гуртка були запрощені гості для роз'яснення окремих, важливих питань засідання: Галина Степанівна Клочко – шеф кухар коледжу та фельдшер коледжу Марта Петрівна Сирота.

З кожним роком здорове харчування людини набуває все більшої актуальності.

Харчування відноситься до факторів навколишнього середовища, вплив яких на організм відбувається не одразу, а поступово. У зв'язку з цим шкода неправильного харчування також виявляється не одразу, а люди часто відносяться до питань харчування з недостатньою увагою і серйозністю.

Здоров'я – це стан фізичного, духовного та соціального благополуччя, а не тільки відсутність хвороб.

Здоровий спосіб життя людини це формування, збереження і зміцнення здоров'я. 

COVID та війна вплинули на емоційний стан дітей, підлітків, дорослих людей. В стресі людина не контрольовано починає вживати велику кількість їжі або навпаки голодувати. А це може сприяти появі багатьох захворювань, зниженню імунітету, організм ослаблений, чутливий до негативних впливів.

Тому дотримання рекомендацій по раціональному харчуванню слід розглядати, як одну з головних складових частин здорового способу життя.

Студенти-гуртківцірозглянули усі питання, які виносились на засідання. Особливо звернули увагу, як харчуватися? Що лежить в основі раціонального харчування? Що таке фаст-фуд, шкідливе і корисне, історію виникнення? (розповів Петро Дубець, студент 22 групи).

Студенти 12 групи: Роман Голич, Віталій Оробчук, Михайло Фандзига продемонстрували досліди під керівництвом Валентини Володимирівни.

Цікаву інформацію підготував Володя Паскевич, студент 42 групи

(студенти переглянули відеоролик про здорове харчуванняГригорія Сковороди).

Слід зазначити, що передумовою проведення відкритого засідання гуртка було залучення студентів до анкетування. Метою було з'ясувати, спрямувати та надати спеціальні знання студентам з основ раціонального харчування для покращення стану здоров'я молоді.

(результати і висновки підготувала Віра Ференц, студентка 35-П групи).

Отже, студенти під час заняття змогли зробити для себе важливі висновки щодо дотримання оптимального режиму харчування, а саме регулярність, кратність і чергування їжі! Адже природне, здорове харчування – це багато клітковини, вітамінів та мікроелементів і мало калорій, цукру, жирів, кухонної солі.Їсти потрібно потроху, але часто. Вранці – тільки тоді, коли до цього готовий організм. Увечері їсти мало або не їсти зовсім.

Незважаючи на різні вподобання і особливості до харчування, в кожній сім'ї є своя культура споживання і приготування їжі. Але обов'язково пам'ятаймо про здорове, тобто раціональне харчування!


Галина Фреяк, Валентина Перит, викладачі коледжу

: