Search

Пізнавально, дружно, патріотично!

ПІЗНАВАЛЬНО, ДРУЖНО, ПАТРІОТИЧНО!


Освіта відіграє важливу роль у формуванні загальної культури підростаючого покоління, його світогляду, сприяє естетичному вихованню молоді, розуміння нею краси навколишнього світу, розвиває уяву, просторове, аналітичне та логічне мислення студентів, стимулює розвиток їх інтелектуальних здібностей. Одним із найбільш важливих факторів успіху при вивченні фізики та хімії є інтерес до предметів, формуванню якого, зокрема, сприяє проведення тематичних предметних тижнів, що забезпечують не лише залучення студентів до поглибленого вивченню фізики та хімії в межах загальноосвітнього курсу, але й сприяють розвитку особистісних якостей молодої людини, активізації розумової діяльності, розвитку творчих здібностей.

Із метою підвищення зацікавленості студентів до занять фізики, хімії та астрономії, розширення кругозору, поглиблення уявлення про використання відомостей із цих дисциплін у повсякденному житті, виховання самостійності мислення, волі, наполегливості в досягненні навчальної мети з 20 березня по 24 березня 2023 року в ВСП Заліщицький фаховий коледж імені Є. Храпливого НУБіП України було проведено тиждень фізико-хімічних дисциплін. В цьому році він пройшов під гаслом «ПІЗНАВАЛЬНО, ДРУЖНО, ПАТРІОТИЧНО!». Інтелектуальні заходи об'єдали знавців фізики, хімії та астрономії, тому бути цікавими та захоплюючими.

Викладачі В.В.Перит, С.Г.Руснак, Н.Й.Хомів завчасно готувалися до його проведення. Розроблявся план, визначалися види робіт, які навчальні групи задіяні та які позаурочні заходи будуть проводитися. Це одна із форм позаурочної роботи з дисциплін.

Розпочався тиждень з демонстрації тематичних відеофільмів на мультимедійних засобах коледжу: "Хімія навколо нас", «Всесвіт створений з хімічних елементів».«Цікаві факти про фізичні явища», «Фізика в житті сучасної людини».

В чарівний світ хімії провела студентів викладач В.В.Перит. Захоплюючим був пізнавальний конкурсу «Вода – це життя», присвячений Всесвітньому Дню води «Прискорення змін». Учасники заходу вивчали властивості води. Акцентувалась увага на те, що вода – основа життя і всім нам потрібно докласти зусиль, щоб зберегти її чистоту. В рамках цього конкурсу для студентів була організована екологічна гра «Збережи природу для людського роду». Студенти також презентували проекти «Хімія в моїй професії».

Традиційним під час тижня став конкурс моделей «Фізичний експериментаріум», організований викладачами фізики С.Г.Руснак та Н.Й.Хомів, в ході якого студенти самостійно провели ряд фізичних дослідів. Були проведені цікаві експерименти, які допомогли молодим людям більше дізнатись про магнітні і електричні явища, переконатись у існуванні атмосферного тиску. Із захопленням учасники поринули у «Світ магнітних явищ», який надихнув їх на виготовлення власних саморобних приладів. Демонстрація приладів дозволила студентам краще пізнати будову і принцип дії електромагнітів.

З метою формування стійкого пізнавального інтересу до природничих наук   в рамках тижня було проведено науково-практичну конференцію «Розвиток творчого потенціалу студентів коледжу в процесі науково-дослідної діяльності», яку відкрив директор коледжу Б.С. Павлюк. Після слів привітання Борис Степанович вручив юним пошуковцям, студентам 14 та 15 груп, нагороди за участь у Всеукраїнському конкурсі "Жінки в науці". Далі учасники презентували свої дослідницькі роботи, демонструючи при цьому глибокі знання по темі, гнучке логічне мислення та високий патріотизм.

Юні інтелектуали І курсу прийняли участь у Всеукраїнських дистанційних олімпіадах з фізики та хімії на платформах "На урок" та "Всеосвіта" (Весна-2023). З вітальними словами до знавців-природничників звернувся заступник директора з навчальної роботи М.В. Сопилюк, побажавши всім учасникам наснаги, впевненості, успіхів та перемог в локальному та глобальному сенсах.

Заслуговує на увагу зустріч у поетичному клубі. Учасники презентували вірші, жарти та казки на тему "Хімія та фізика у творчості поетів, письменників, народній творчості". Юні лірики мали змогу в літературних формах, розповісти про воду, повітря, здорову їжу. Свої думки студенти виклали на цікаво і змістовно оформлених плакатах і постерах.

Викладачами коледжу Г. Б. Фреяк та В.В.Перит на високо-професійному рівні було проведене відкрите засідання гуртка з хімії та технології зберігання і переробки сільськогосподарської продукції «Харчування за змінених умов довкілля». Аналізуючи роботу колег, присутні педагоги відзначили вдале поєднання сучасних та традиційних форм роботи зі студентами, навчальним матеріалом та наочністю. Була відмічена висока активність учасників освітнього процесу.

Віртуальні екскурсії Національним музеєм космонавтики, Полтавським музеєм авіації до вподоби усій студентській молоді коледжу. Про українських вчених та космонавтику, завдяки яким Україна стала космічною державою та про космічне сьогодення нашої країни, усі слухали з цікавістю та захопленням. Привернув увагу студентського колективу фільм «Що за межами Галактики?» Усі присутні поринули до неосяжного Всесвіту.

Не менш важливою  була можливість  розвитку навиків спілкування молоді  при групових формах роботи. Студенти формували навики  працювати в команді  та контролювати свою поведінку одночасно з активізацією творчого потенціалу. Щодня для студентів І та ІІ курсів проводилися інтелектуальні вікторини: розв'язування головоломок, ребусів та кросвордів.

Підводячи підсумки тижня, можна з впевненістю високо оцінити рівень знань студентської молоді та їх бажання розвиватися, досягати нових вершин не тільки на рівні загальноосвітніх знань, а й у спектрі додаткової інформації.


Хомів Н.Й., Перит В.В., Руснак С.Г., викладачі коледжу

: