Search

Приписка до призовної дільниці

ПРИПИСКА ДО ПРИЗОВНОЇ ДІЛЬНИЦІ


В Україні зменшено вік для взяття на військовий облік військовозобов'язаних. Тепер це відбуватиметься з 16 років , а з 17 років юнаків можуть взяти на військову службу, це передбачено постановою КМУ № 1487 від 30.12.2022 року .

Нагадуємо, що у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки Тернопільської області протягом січня – березня проводиться щорічна приписка до призовних дільниць. Заліщицький фаховий коледж у 2023 році представив на приписку 65 студентів коледжу з оформленням повної документації особової справи кожного призовника.

✔До призовних дільниць приписують допризовників, яким у рік приписки виповнюється 17 років та викликають їх до ТЦК СП за місцем навчання, або проживання.

✔Юнаки зобов'язані особисто прибути в строк, зазначений у повістці та подати необхідні документи для взяття на первинний військовий облік, визначення ступеня придатності до військової служби, освітнього рівня, здобутої спеціальності або професії, рівня фізичної підготовки, вивчення особистих якостей.

УВАГА! Від явки на приписку звільняються особи, які мають тяжкі захворювання та позбавлені можливості вільного пересування, що повинно підтверджуватися довідками відповідних лікувально-профілактичних закладів або медико-соціальних експертних комісій, які можуть представити їх близькі родичі.

✔Громадянам, приписаним до призовних дільниць, видається ПОСВІДЧЕННЯ ПРО ПРИПИСКУ до призовної дільниці та проводиться роз`яснення їх прав та обов`язків з додержання правил військового обліку!

Військовий облік допризовників

Згідно положень статті 14 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу», приписка допризовників до призовної дільниці проводиться щорічно — в період з січня по березень. Приписці до призовних дільниць підлягають усі юнаки, яким у цьому році виповнюється 17 років. Приписка допризовника здійснюється військкоматом за місцем проживання.
Інформація про осіб чоловічої статі, які досягли 17-річного віку, передається у військові комісаріати зі шкіл і житлово-експлуатаційних організацій. При цьому допризовник зобов'язаний особисто з'явитися до військкомату в строк, зазначений у повістці.
Відповідно до пункту 10 статті 14 ЗУ «Про військовий обов'язок і військову службу», за результатами медогляду допризовників приписна комісія повинна прийняти одне з таких рішень:

  • придатний до військової служби і підлягає призову до ЗСУ
  • тимчасово непридатний до військової служби, потребує лікування
  • підлягає направленню на додаткове медобстеження, з проведенням повторного медичного огляду (із зазначенням дати)
  • непридатний до військової служби в мирний час, обмежено придатний у воєнний час, підлягає взяттю на облік військовозобов'язаних
  • непридатний до військової служби, з виключенням з військового обліку (застосовується в крайніх випадках, при наявності серйозних захворювань)

    В абсолютній більшості випадків, за результатами медичного обстеження приписна комісія РВК приймає рішення про придатність до військової служби і можливість призову на строкову службу (по досягненню призовного віку). В окремих випадках, рішення про придатність приймається після надання часу на лікування, проведення додаткових медобстежень і повторного медогляду. У будь-якому разі, громадянин отримує приписне посвідчення і переводиться у категорію «призовник».

    Військовий облік студентів 

    Згідно ст. 17 Закону України «Про ВОіВС», студенти навчальних закладів мають право на відстрочку від призову, однак дана категорія громадян призовного віку все одно підлягає військовому обліку. Крім того, навчання в ПТУ або ВНЗ не звільняє студента від обов'язку явки за викликом до військкомату (хоча повістки під час навчання приходять досить рідко).

    Відповідно до Наказу Міністра оборони № 660, персональний військовий облік студентів ведеться за місцем їх навчання, а списки учнів діляться на 2 типи:

  • військовозобов'язані (форма 9)
  • призовники (форма 10)

    Для організації військового обліку в навчальному закладі використовуються такі документи:

  • для військовозобов'язаних — військовий квиток або тимчасове посвідчення
  • для призовників — посвідчення про приписку до призовної дільниці

    Зарахування і вступ до вищого навчального закладу можливі лише за умови наявності у абітурієнта приписного свідоцтва, військового квитка або тимчасового посвідчення. У разі відсутності одного з вказаних вище військово-облікових документів, ВУЗ відмовляє у прийнятті на навчання, керуючись пунктом 37 Постанови Кабміна № 921 (обов'язковість перебування студента на військовому обліку).

    Крім того, вищий навчальний заклад зобов'язаний невідкладно, але не пізніше семиденного строку, повідомляти військкомат про зарахування і відрахування студентів з ВНЗ (останнє особливо важливо через втрату підстав для відстрочки при закінченні навчання).

    Порушення правил військового обліку 

    Усі військовозобов'язані громадяни України віком від 18 до 60 років, незалежно від отримання чи неотримання повістки до військкомату, внесені до Єдиного електронного реєстру призовників і військовозобов'язаних та порушують одне з правил військового обліку, передбачених Законом України «Про військовий обов'язок і військову службу».

    За порушення правил і ухилення від обліку в РВК можливі такі наслідки:

  • оголошення в розшук, затримання і примусова доставка поліцією до військового комісаріату
  • притягнення до крим. або адмін. відповідальності за ухилення від військового обов'язку

    (умови застосування штрафу за ст.210 КУпАП та кримінального покарання за ст.337 КК)

    У відео-консультації юриста з військових справ частково розглянуті:

  • обов'язки громадянина перед військкоматом
  • наслідки вручення повісток під розпис і без підпису
  • відповідальність за відсутність військового обліку (непостановку) в РВК
  • постійне або тимчасове перебування військовозобов'язаного / призовника за кордоном і обов'язки перед військовим комісаріатом в Україні (незважаючи на консульський облік)
  • зняття з обліку у військкоматі та взяття на облік при зміні адреси проживання і місця прописки внаслідок переїзду, закінчення навчання чи виїзду на ПМЖ

    (види покарань, які загрожують військовозобов'язаному, призовнику за виписку і неповідомлення до військового комісаріату про своє місце проживання


     Фрасуняк В.І., викладач дисципліни «Захист України»

: