Search

Традиції і звичаї Різдва Христового. Святвечір

Наш календар

Традиції і звичаї

Різдва Христового. Святвечір

6 січня– Святий вечір (в народі – Святвечір) або Багата кутя (вечір перед Різдвом Христовим).

Одне з найбільш важливих родинних свят, один із найбільш магічних днів, коли кожна сім'я і словом, і ділом створювала у своїй оселі атмосферу затишку, багатства, щастя й миру. Різдво вважають святом сім'ї і традиційно святкують у родинному колі. Можна сказати, що період приготування до Різдва – це Богом благословенний час для того, щоб забути старі образи, перепросити тих, кого ми могли образити, подякувати тим, хто зробив нам добро чи просто був поруч із нами протягом цього року.

За традицією, весь день перед Різдвом нічого не їдять – чекають на першу зірку, що сповіщає про народження Ісуса Христа. А як побачать її на небосхилі, родинами збираються на урочисту вечерю.На стіл подають 12 пісних страв. До столу господиня в основному подає дари саду й городу, щоб таким чином подякувати минулому року за благополуччя родини.

У цей вечір ставили Дідуха із сіна — символ Різдва. Сіно зв'язували у великий сніп, прикрашали його медовими пряниками та різнокольоровими стрічками.

Господиня ставила на стіл вечерю, а на покуті – кутю й узвар – головну обрядову страву. Як удасться кутя, то буде врожай, а в оселі – щастя.

Як на небі з'являється перша зірка, сідають за стілНа Святвечір родина обов'язково згадує своїх померлих родичів, припрошує їх взяти участь у вечері. Після всіх ритуалів господар передавав господині миску з кутею і тільки після цього родина починала вечеряти, скуштувавши першою кутю. Після вечері зі столу не прибирають, посуд не миють, а усі ложки складають до миски з кутею (щоб уночі душі предків могли почастуватися).

Гість на Святвечір приносить щастя до оселі. Важлива подія цього вечора – діти носять кутю до близьких родичів та хрещених батьків і просто сторонніх людей, яких хочеться привітати зі святом.

З 7 січня, на Різдво Христове, після Богослужіння, починали колядувати, прославляючи Ісуса Христа. Колядники з колядницькою зіркою ходили від оселі до оселі, співали колядки, бажали урожаю, багатства, усіляких гараздів. Зірка – обов'язковий атрибут колядування. Адже про народження Ісуса всьому світу сповістила вифлеємська зірка, яка засяяла на небі. У відповідь господарі нагороджували колядників солодощами та грошима. Колядували протягом усіх Різдвяних свят аж до Водохреща. Вважалося, що висловлені у свята побажання обов'язково збудуться.

ХРИСТОС НАРОДИВСЯ! СЛАВІМО ЙОГО!

Працівники бібліотеки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

: