Search

БОГОЯВЛЕННЯ ГОСПОДНЄ!

Наш календар

БОГОЯВЛЕННЯ ГОСПОДНЄ!

19 січня Хрещення Господнє — третє і завершальне велике свято різдвяно-новорічного циклу, яке в народі має назву Йордан, або Водохреще. Цього дня люди згадують хрещення Ісуса Христа в річці Йордан.

18 січня відзначають «Голодну кутю» або Другий Святвечір, коли віряни йдуть до храму святити воду та постують до першої зірки. Традиційно зі сходженням першої зорі сім'я сідає за стіл.

Серед страв – кутя, вареники, борщ, пампушки, гриби.До 18 січня традиційно господині прибирають домівку. Що символічно, адже Водохреще – це свято очищення від усякого бруду.

Історія свята Водохреща

Ісус Христос здійснив обряд хрещення, тобто очищення всіх гріхів, у віці 30 років в річці Йордан. Божий Син був безгрішним, проте похрестився, як будь-яка смертна людина, щоб показати, що він не вищий за інших. Хрещення Ісуса проводив Іоан Предтеча, якого називають Іоаном Хрестителем. Згідно з Біблією, під час хрещення на Ісуса з неба у вигляді голуба зійшов Святий Дух і пролунав голос Божий, тому свято також називають Богоявленням. 

Головний символ Водохреща – вода. Саме з нею у цей день пов'язані основні традиції та ритуали. Вважається, що 19 січня вона має особливу силу зцілення. Саме тому на Водохреще у всіх храмах, окрім святкової молитви, проводять освячення води. Цю воду можна пити, кропити нею оселю тощо. Освячена вода на Святий вечір та Водохреще вважається святою та цілющою. Хрещена вода зберігається впродовж року.

Народні прикмети:

На Водохреща, як і на попередні свята, уважно спостерігали за навколишньою природою, щоб передбачити майбутній врожай.

* І Коли на Водохреща риба табунами ходить — на рої добре.
*На Водохреща день теплий — буде хліб темний.
*Якщо похмуро — хліба буде вдосталь.

*Йде лапатий сніг — на врожай.
*Коли на Водохреща випав повний місяць — бути великій біді.
*Удень йде сніг — на врожай гречки: вранці — ранньої, в обід —

середньої, а ввечері — пізньої.
*Під час освячення води йде сніг — добре роїтимуться бджоли і колоситимуться хліба.

Як бачимо, «Йордань» або Водохреща — це чисто християнський звичай, що прийшов до нас на Україну разом із християнством і зайняв одне з найповажніших місць серед традиційних свят нашого народу.

Одним із обрядів у цей вечір є щедрування – українські пісні з привітанням зі святами.

Вітаємо усіх, з цим світлим святом! Бажаємо духовного зростання, любові, доброго здоров`я, мудрості, миру і спокою!

Працівники бібліотеки коледжу

: