Search

Важливо знати: протидія булінгу

СНПЧ А7 Курск, обзоры принтеров и МФУ

Правове виховання

Важливо знати: протидія булінгу

В жорстоких реаліях воєнного стану в Україні перед освітянами стоїть важливе завдання - об'єднання зусиль педагогічної та громадської спільнот на засадах взаєморозуміння, співробітництва щодо захисту прав та свобод, оволодіння студентами універсальними цінностями та моделями поведінки, які складають основу світової культури.

Закон України «Про освіту», зокрема стаття 53, визначає право здобувачів освіти на захист під час освітнього процесу від приниження честі та гідності, будь-яких форм насильства та експлуатації, дискримінації за будь-якою ознакою, пропаганди та агітації, що завдають шкоди здоров'ю здобувача освіти.

Тому одним із головних завдань колективу коледжу є повсякденна психологічна допомога та емоційна підтримка учасників освітнього процесу. Саме із цією метою для студентів новонабраних груп була організована зустріч із головним юристом сектору Заліщицького бюро правової допомоги п. Таїсією Рубаняк.

Вона ознайомила присутніх із законодавством щодо протидії булінгу (цькуванню), реагування на випадки булінгу, застосування заходів виховного впливу в закладах освіти. Було визначено прояви,які можуть бути підставами для підозри в наявності випадку булінгу (цькування) учасника освітнього процесу та ознаками булінгу (цькування) . Студентам були запропоновані практичні ситуації, на які вони давали відповіді.

Було акцентовано увагу на роботу педагогічних працівників, якщо вони виявляють прояви боулінгу (цькування). Вони зобов'язанні вжити невідкладних заходів для припинення небезпечного впливу; за потреби надати домедичну допомогу та викликати бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги; звернутись (за потреби) до територіальних органів (підрозділів) Національної поліції України; повідомити керівника закладу освіти та принаймні одного з батьків або інших законних представників неповнолітньої особи, яка стала стороною булінгу (цькування).

Заступник директора з виховної роботи Ігор Книш ознайомив присутніх із виконанням наказу директора коледжу «Про заходи щодо запобігання та протидії проявам булінгу, зокрема: розроблено план заходів, спрямованих на запобігання і протидію булінгу, порядок реагування та процедуру надання учасниками освітнього процесу заяв про випадки булінгу. Запроваджено скриньку довіри, та телефони довіри. Дана інформація розміщена на сайті навчального закладу.

Для кураторів груп розроблені навчальні модулі, тренінги, онлайн –курси , з протидії булінгу( цькуванню). На сайті МОН під рубрикою «Антибулінг» розміщений банк методик ( інструментарію). Проводиться освітня робота з батьками з питань профілактики насильства, булінгу, формування ненасильницької моделі поведінки та вирішення конфліктів мирним шляхом.

Ігор КНИШ, заступник директора з виховної роботи

 

 

: