Search

«Поезія – це завжди неповторність, якийсь безсмертний дотик до душі»

«Поезія – це завжди неповторність,

якийсь безсмертний дотик до душі»


21 березня працівники бібліотеки, викладачі філологічних дисциплін Гойман В.І., Сагайдак І.П, провели літературну годину, присвячену Всесвітньому дню поезії та творчості української поетеси Ліни Костенко.

Серед багатьох винаходів людства поезія займає почесне місце. Немає відповіді на питання, в чому секрет поетичних чарів. Поезія залишається загадкою. Мистецтво поетичного слова допомагає формувати і збагачувати внутрішній світ людини, позитивно впливає на її свідомість розвиває інтелект, творчі здібності, естетичний смак. Зокрема, це стосується молоді, яка за допомогою поезії зможе відкрити для себе основоположні цінності життя.

З найдавніших часів і донині поезія залишається живим видом мистецтва, який постійно розвивається, але суть її залишається незмінною — прагненням до відтворення найглибших та найважливіших людських почуттів.

У Всесвітній день поезії ми не могли не згадати легенду українського слова, лауреата Шевченківської премії Ліну Костенко. Її вклад в українську культуру, гострі, волелюбні та красиві вірші проникають глибоко у серце.

Літературна година, яка була присвячена творчості Ліни Костенко, ще раз дала можливість поринути в надзвичайну поезію поетеси. Її вірші про наповнені високими почуттями, змушують задуматися про свій життєвий шлях. У її поетичному голосі поєдналися, здається, непоєднуване: жіноча таємничість, незбагненність, емоційність, філософська глибина і ясність думки. А ще в літературній годині звучали гарні мелодії, яскраві відеопрезентації, фрагменти з фільмів, майстерне виконання поезій митцями.

Розпочато захід з чудової поезії «Життя іде і все без коректур», яку зачитала викладач коледжу Сагайдак І.П. 

Ліричну творчість Ліни Костенко, всю красу її душі розкрили студенти літературного гуртка «Живе слово» ( керівник Сагайдак І.П.) Кіт Христина, Михалюк Анастасія, Сасовець Мар'яна, Купчак Анастасія, Бурлака Валентіно. 

Україна – це та земля, де ви народилися, де завжди на вас чекатиме батьківська домівка, зігріта теплим родинним затишком, добротою та материнською ласкою, це Батьківщина, найкраща і найрідніша. Україна – це чарівна природа, це неповторна культура, це все те, що навколо нас. З кожним віршем розумієш силу єднання людини з природою. І це передали Дерень Вадим, Дерень Владислав, Михалюк Анастасія.

Неможливо оцінити вклад Ліни Костенко в українську культуру. Її гострі, волелюбні та красиві вірші проникають глибоко у серце. А сьогодні, вона разом з нами переживає війну з Росією - страшну, криваву та безглузду. Велика шана і вдячність українським захисникам, нашим мужнім воїнам. 

Ми воїни. Не ледарі. Не лежні
І наше діло праведне й святе.
Бо хто за що, а ми за незалежність.
Отож нам так і важко через те.

Вірші про наболіле, про те, що зараз переживає Україна, майстерно донесли Фурман Євген, Бурлака Валентіно, Захарюк Ілона. 

Викладач української мови та літератури Гойман В.І. зазначила, що вже тринадцять місяців поспіль ми щодня виборюємо нашу свободу та відстоюємо нашу гідність. Пророчі слова Ліни Костенко, як ніколи надихають: «Ми не маємо права на поразку».

Сердечно сподіваємось, що рідна серцю кожного українця поетеса, напише ще не один пронизливий вірш про нашу нескорену, непереможну Україну.

Україна є! Україна бореться! Україна буде!


Гойман В.І., Сагайдак І.П., викладачі філологічних дисциплін, працівники бібліотеки

: