Search

Екологічні знання – запорука безпечного майбутнього

Тиждень еколого-біологічних дисциплін

Екологічні знання – запорука безпечного майбутнього

Земля чекає від нас мудрості і милосердя.

Сьогодні цілком зрозуміло, що природу треба берегти. Проте поняття «природа» дуже загальне. Ми з вами не можемо оберігати всю природу зразу, але можемо захищати те і тих, що нас оточують.

Ми скаржимося: клімат змінюється, природа вередує.

А погода, до речі, - то дзеркало земного здоров'я. Над чистими річками, над міцними зеленими кронами й повітря надзвичайно чисте, й погода м'яка, лагідна.

А ми на своїй планеті – не тимчасові мешканці, а добрі господарі.

Важливість екологічних знань в сучасному світі вже ні в кого не викликає сумнівів, адже діяльність з формування екологічної культури та дбайливого ставлення до навколишнього природного середовища ˗ це запорука безпечного майбутнього для всього людства.

Екологія – це система знань про те, як живі організми взаємодіють між собою та яке значення вони мають для навколишнього середовища. До поняття «екологія» також входять умови життя людей та існування тварин у конкретних місцевостях. Вперше це слово було вжите у 1866 році біологом Ернестом Геккелем у його праці «Загальна морфологія організмів». Від екологічних знань та правильного їх застосування залежить майбутнє нашої планети. Розвиток освіти у сфері екології – одне з першочергових завдань ООН, а також представників влади кожної країни.

15 квітня традиційно в Україні святкується День екологічних знань.

Він веде свою історію з 1992 року, коли на Конференції ООН в Ріо-де-Жанейро, де обговорювалися проблеми навколишнього середовища, було підкреслено величезне значення екологічної освіти населення всіх країн світу в реалізації стратегії виживання і для сталого розвитку людства.

У нашій країні це свято відзначається з 1996 року за ініціативою громадських природоохоронних організацій.

Основна мета цього свята - пропагування екологічних знань та формування екологічної культури населення, інформування громадськості про стан навколишнього природного середовища та екологічної безпеки, а також виховання і підготовка громадянина, що вміє мислити екологічно.

З огляду на те, що майбутнє належить підростаючому поколінню, його вмінню оцінювати ситуацію, адекватно реагувати на зміни і вирішувати проблеми, пов'язані з виживанням планети, все важливішим стає формування екологічної поведінки людини, яка базується на новому екологічному мисленні:

  • розумінні сучасних екологічних проблем держави й світу, усвідомлення їх важливості, актуальності і універсальності;
  • розвитку особистої відповідальності за стан довкілля;
  • відродженні кращих традицій українського народу у взаємовідносинах з довкіллям, виховання любові до рідної природи;
  • розвитку умінь приймати рішення щодо проблем навколишнього природного середовища, оволодіння нормами екологічно грамотної поведінки;
  • подоланні споживацького ставлення до природи;
  • виховання глибокої поваги до власного здоров'я та вироблення навичок його збереження.

День екологічних знань значимий не тільки для тих, хто займається екологічною освітою і просвітою, а й для всіх жителів нашої планети, адже йдеться про безпечне життя в майбутньому всіх нас.

Екологічні знання – це цілий комплекс різних природничих дисциплін, таких як хімія, біологія, фізика тощо. Окрім цього екологи мають відмінно володіти екологічними нормативами, стандартами і законами, та знати, як проводиться екологічний аналіз та експертиза.

Студенти-екологи вивчають основні напрями охорони і раціонального використання природно- ресурсного потенціалу, розглядають структуру та адміністративні особливості природно-заповідного фонду України з характеристиками заповідників і НПП " Дністровський каньйон".

Основне завдання викладачів біології та екології навчити студентів аналізувати стан навколишнього середовища та працювати задля зменшення негативного впливу на нього з боку людини, дивитись і бачити красу навколишнього світу, створити для них можливості одержувати нові враження, проявляти милосердя, співчуття до всього живого, виховувати готовність прийти на допомогу природі. Саме у коледжі в студентів формується правильне розуміння екологічних аспектів до збереження та охорони навколишнього природного середовища.

 

Галина ФРЕЯК, викладач еколого-біологічних дисциплін

 

   

: