Search

Заліщицький коледж пишається своїми випускниками

Заліщицький коледж пишається своїми випускниками

Білик Антон Іванович

Директор приватно-орендного підприємства «Іванівське»
Заслужений працівник сільського господарства України
Випускник Заліщицького сільськогосподарського технікуму (1954 р.)

Антон Іванович Білик народився 27 квітня 1935 року в селі Гиньківці Заліщицького району. Виріс у селянській сім'ї, тож змалку пізнав ціну праці на землі. Пережив разом з батьками і молодшою сестрою голодні і холодні повоєнні роки. Родина належала до національно свідомих українців, батька позбавили волі на тривалий час та після закінчення терміну ув'язнення - заборонили повертатися до рідного краю. Бабуся померла на Соловках.

Мати прагнула дати синові освіту, тож після закінчення семирічної школи він поїхав до Заліщик і в 1950 році вступив до Заліщицького сільськогосподарського технікуму. В одній групі з Антоном Біликом навчалася і його майбутня дружина Софія Чорненька. Симпатична дівчина та ще й спортсменка (в червні 1951 року була учасницею республіканської спартакіади з легкої атлетики в місті Полтаві), причарувала юнака і в 1954 році вони створили сім'ю. В липні того ж року в числі 47 випускників обоє успішно закінчили технікум та отримали кваліфікацію молодшого агронома-плодоовочевода.

Були направлені на роботу в Підгаєцький район. Звідси А.І. Білик пішов на військову службу, після якої повернувся в с. Іванівку, Теребовлянського району, де працювала дружина. З 1957 року і донині А.І. Білик живе й працює в Іванівці. Навчався у Львівському сільськогосподарському інституті, який закінчив 1966 року. Працював спочатку головним агрономом, а в 1973 році його обрали головою господарства, яке вивів в число кращих.

Антон Іванович та Софія Юріївна виховали трьох дочок, шістьох онуків, виховують правнуків.

В період реформування сільськогосподарських підприємств талановитий господарник і вмілий керівник зумів зберегти цілісним аграрний підрозділ в Іванівці. Нині це приватно-орендне підприємство «Іванівське». Антон Іванович господарює по-сучасному – постійно вивчає зарубіжні технології, інформацію про нові засоби захисту рослин, новинки сільськогосподарської техніки. Техніка в його господарстві: трактори, комбайни, причіпні та інші механізми - сучасна, переважно імпортна, що дає змогу проводити всі польові роботи в оптимальні строки, високоякісно. Виваженість керівника допомагає добре вести господарство в умовах ринкової економіки, піднімати культуру землеробства та вдосконалювати технологію виробництва. Підприємство багатогалузеве, зорієнтоване на вирощування зернових та буряків із розвинутим молочно-м'ясним тваринництвом. Тут на кількох тисячах гектарів вирощують озимі та ярі колосові, горох, кукурудзу, гречку, цукрові буряки, ріпак, сою та навіть білу гірчицю. Вигодовують велику рогату худобу, свиней. На підприємстві працюють майже двісті осіб, а літньої пори збирання врожаю – ще більше.

Керівник сприяє вирішенню багатьох соціальних питань не лише Іванівки, а й інших сіл, де орендують землю. Виділяються кошти на ремонт шкіл, медичних амбулаторій, дитячих садків, храмів, доріг. Допомога військовим в зоні АТО/ООС склала більше 1 мільйона гривень. Аграрій та меценат Антон Іванович Білик підтримує і діяльність Заліщицького фахового коледжу. Адже він керівник, який працює не лише на благо свого підприємства, а й села, громади, нашого краю і України. Такі люди заслуговують на велику пошану і повагу!

За трудові успіхи в незалежній Україні А.І. Білик став повним кавалером ордена «За заслуги», удостоївся звання заслуженого працівника сільського господарства, має ще з десяток орденів та медалей.

Активний громадський діяч, депутат Тернопільської обласної ради кількох скликань. Антон Іванович є справжнім господарником. Завдяки своєму величезному життєвому досвіду, надзвичайній працездатності, умілому керівництву, високому професіоналізму він є зразком для сучасної студентської молоді.

Такими випускниками гордиться наш заклад освіти та бажає нових звершень на довгій і щасливій життєвій ниві. Висловлюємо щиру подяку Антону Івановичу Білику за співпрацю, сприяння і допомогу в удосконаленні діяльності нашого коледжу в справі якісної підготовки майбутніх фахівців.

Сопилюк М.В., заступник директора

Заліщицького фахового коледжу

: