Search

Важлива ділянка підготовки спеціаліста-агронома

Важлива ділянка підготовки спеціаліста-агронома

Функціонування в інфраструктурі фахового освітнього закладу колекційно-дослідного поля - важливий елемент підготовки майбутнього спеціаліста для аграрної галузі. Тому науково-методичний центр «Агроосвіта» надає цьому питанню постійної уваги. Проводяться регулярні огляди-конкурси колекційно-дослідних полів, які діють в навчальних закладах системи агроосвіти, семінари, круглі столи, традиційні «Дні поля», конференції. Тож і в 2018 році для удосконалення цієї роботи на базі ВП НУБіП України «Заліщицький аграрний коледж ім.Є.Храпливого» було проведено практичний семінар «Колекційно-дослідне поле та його ефективне використання в освітньому процесі». Модераторами семінару стали методист НМЦ «Агроосвіта» Наталія Євгенівна Деркач та директор Заліщицького коледжу Володимир Степанович Глова.

Володимир Степанович відкриваючи засідання представив учасників, серед яких були завідувачі практичним навчанням, завідувачі агрономічних відділень, заступники директорів з навчальної роботи, голови циклових комісій та викладачі спецдисциплін аграрних коледжів з Мукачева, Кам'янця-Подільського, Борщова, Кіцманя, Бучача, Нової Ушиці, Снятина,  Вишні, Золочева, Мирогощі. Було проведено обмін досвідом організації та функціонування колекційно-дослідних полів в аграрних закладах освіти. Учасники семінару обговорили орієнтовне положення про організацію і функціонування колекційно-дослідного поля та внесення змін і доповнень до критеріїв оцінювання участі в огляді-конкурсі.

Наталія Євгенівна зупинилась на сучасних вимогах до фахівця агрономічного спрямування. Практична частина семінару розпочалась з огляду матеріально-технічної бази та ознайомлення з навчально-методичним забезпеченням кабінетів Заліщицького коледжу. Було оглянуто колекційно-демонстраційні ділянки. В ході огляду відбувся жвавий обмін думками з приводу діяльності таких ділянок в навчальних закладах.

А згодом учасники семінару відвідали 10 гектарний тепличний комплекс DF «Agro» в Синькові, який працює за найпередовішими європейськими та світовими технологіями і є важливою базою для проходження практики студентами.

Завершилась практична частина семінару на колекційно-дослідному полі Заліщицького коледжу, де викладачі В.Ф.Лендел, Я.В.Романович, О.А.Червоногріцька, С.Ф.Грицишин, І.М.Мандзюк ознайомили учасників із його структурою та функціонуванням. Велику роботу по підготовці і проведенню семінару в коледжі провів завідувач технологічним відділенням Р.В.Андрусик та завідувач навчально-виробничою практикою О.П.Слободян.

Війтик Ю.П., викладач коледжу

: