Search

Зустріч з легендою економіки та кооперації

ЗУСТРІЧ З ЛЕГЕНДОЮ ЕКОНОМІКИ ТА КООПЕРАЦІЇ

      В п'ятницю, 19 жовтня, в м. Чорткові, у приміщенні єпархіального управління Бучацької єпархії УГКЦ відбулася зустріч зі справжньою легендою економіки та кооперації Зиновієм Свередою. 

    Під керівництвом викладачів економічних дисциплін Холодила Олександра Івановича та Кивериги Ольги Юріївни, студенти 37Е та 37П груп по спеціальності 051 «Економіка» та 076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» взяли безпосередню участь у цій зустрічі. Розмова велася з різних тем, таких як: кооперації, благодійні організації, соціальне підприємництво, приватно соціально-економічний бізнес, сімейне господарство, аналіз різних сучасних форм християнського підприємництва та успішних християн-підприємців, і багато іншого. Наші студенти мали можливість безпосередньо поспілкуватися зі З.Свередою, що дало неабиякий ефект.

     Надіємось, що такі зустрічі будуть проводитись і надалі і це дасть вагомий вплив на формування особистостей майбутніх фахівців.

     Зиновій Свереда: Народився 28.09.1976р. у Львові.

     Освіта

1994-1999 — Львівський Національний Університет ім. Івана Франка, Економічний факультет.

1996-2001 — Український Католицький Університет Богословсько-Філософський Факультет.

Січень-Серпень 2000 — Університет Пізи (Італія), Факультет комерційної економіки, програма поглибленого вивчення міжнародної економіки.

2001 — Наукова комісія Міністерства Освіти Нац. Університет ім. Івана Франка.

2002-2003 — Фонд «Centesimus annus», Мастер Міжнародної Соціальної діяльності та проектування, Ватикан.

2002-2006 — Папський Грегоріанський Університет, Факультет соціальних наук

     Досвід роботи

2007-2008 — Бюро Освіти та Розвитку (Брюссель, Бельгія).

2008-2009 — Директор Фонду Андрея Шептицького.

2009-2014 — Інститут досліджень св. Климента в Римі.

З 2010 р — Папський Грегоріанський Університет (Рим).

З 2014 р. — Доцент соціальної економіки Президент Академії Етики та Економіки (Львів).

     Зиновій Свереда: Я закінчив економічний факультет університету ім. Франка, згодом - філософський факультет, пізніше виїхав до Мілану та Пізи в Італію на навчання за спеціальністю психології бізнесу. Вивчав мову та літературу. Потім закінчив докторат соціальної економіки у Римі, де й викладав останні 6 років. Кооперацією захопився після мого дослідження з вивчення роботи кооперативів до війни та написання дисертації щодо розвитку громад і цього руху в Україні. Я вважаю, що кооперація є єдиним шляхом сільськогосподарської реформи в Україні, бо цей рух вже доводив свою дієвість на практиці в історії нашої країни. На жаль, ті проблеми, які існували в XIX столітті, аналогічні тим, які бачимо в XXI ст. Якщо люди втрачають контроль над щоденним життям, хтось цим користується. Кооператив – це активні селяни, які згуртувалися на теренах системи для підвищення власного добробуту. Навіть у Гарвардському університеті досліджують таке «нове» поняття, як co-farming, тобто кооперативне фермерство. Хоча наші діди-прадіди займалися ним вже 150 років тому!

       Деколи громади навіть не усвідомлюють, наскільки вони є сильними, доки не об'єднуються навколо спільної ідеї. Так відбуваються реформи, так творяться революції, так розвиваються громади і країни.

     ...І головне – потрібно припинити писати реформи у закритих кабінетах. Сформуймо громадські платформи для обговорення, розпочнемо діалог із бізнесом, місцевою владою. Не копіюймо кінцеві моделі інших держав: всі вони пережили власний перехідний період. Сформуймо освіту відповідно до запитів у наших умовах та тих професій, що потрібні нам. Кооперативна освіта передбачає залучення батьків, дітей, представників влади до співпраці. Майбутнє залежить тільки від нас.

Холодило О. І., Киверига О.Ю., викладачі економічних дисциплін

: