Search

Міжнародний конкурс з української мови імені П.Яцика

Міжнародний конкурс з української мови імені П.Яцика

     Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика – конкурс, який має на меті утвердження державного статусу української мови, піднесення її престижу серед молоді, виховання поваги до мови, культури й традицій українського народу.

      Видатний педагог В.Сухомлинський говорив: «Щоб любити – треба знать, а щоб проникнути в таку, тонку й неосяжну, величну й багатогранну річ, як мова, треба її любити».

     За ухвалою Ліги українських меценатів, конкурсу надано ім'я Петра Яцика.

    Петро Яцик – це людина, яка прикладом свого життя продемонструвала усім нам невичерпні можливості людського духу. «Убогий духом не може бути багатим, незважаючи на те, скільки грошей він має», - любив повторювати Петро Яцик. Але те, що він був мультимільйонером, не заважало йому залишатися щирою, турботливою людиною. Більшість коштів він віддавав на благодійність, а саме на підтримку навчання. Він уперше виступив з пропозицією проведення в Україні мовного конкурсу серед молоді. Тож цьогоріч ХІХ Міжнародний конкурс з української мови імені П.Яцика стартував 9 листопада, у День української писемності і мови.

     Одним із натхненників конкурсу є виконавчий директор Ліги українських меценатів, письменник і громадський діяч Михайло Слабошпицький.

    Студенти ВП НУБіП України «Заліщицький аграрний коледж ім. Є. Храпливого» є активними учасниками цього конкурсу. Вони неодноразово були призерами обласного етапу Міжнародного конкурсу знавців української мови ім.П.Яцика. А тому і сьогодні студенти І, ІІ, ІІІ курсів теж із творчою наснагою взялися до виконання конкурсних завдань. А вони були нелегкими: студенти повинні були розставити розділові знаки в реченнях, зробити їх синтаксичний розбір, правильно записати слова, показати свої знання в культурі мовлення, виявити творчий підхід до власних міркувань на актуальні теми.

Проданик Н.Д., викладач української мови та літератури

: