Search

Вивчаючи політекономію - вчимося громадянської відповідальності

Вивчаючи політекономію - вчимося 

громадянської відповідальності

       Якою ми хочемо бачити економічну політику держави?  Які перспективи розвитку відкриваються перед нами?  В чому полягає відповідальність за результати своєї праці? Відповідь на ці питання турбує сучасну молодь не менше, як старше покоління.  Тож не випадково, що ця тема була обрана для підсумкової письмової роботи студентів-другокурсників 24 О-Ф групи, що завершують вивчення навчальної дисципліни «Політична економія». А думка тих від кого, як прийнято говорити, «залежить майбутнє», мабуть дійсно важлива і має бути відома людям.

     Тому, опрацювавши написане студентами нашого коледжу, пропонуємо на розгляд і для роздумів всіх нас їх думки та висловлювання на цю актуальну тему.

     Андрій Данилюк: «Найкращим методом розвитку економіки є підвищення інтенсивності національного виробництва, що допоможе нашій державі стати на крок ближче до стандартів високо розвинутих держав світу…».

     Анастасія Вовчанська: «На мою думку, в державі має бути рівність перед законом, ми повинні стати країною де панує справедливість. Держава повинна створювати нормальні умови для розвитку малого і середнього бізнесу, і тоді буде ефективна економіка країни».

     Наталя Гладюк: «Вивчаючи дисципліну «Політична економія» я зрозуміла, що для покращення економіки в Україні, нашій державі слід брати приклад з провідних держав ринкової економіки, контролювати економічні процеси, прагнути досягнення високих соціальних стандартів…».

     Андрій Ткачик: «Для покращення економіки країни потрібні інвестиції, але мало хто хоче вкладати свої кошти в певну діяльність, оскільки ситуація є дуже нестабільною та непередбачуваною…».

     Галина Середа: «Україна повинна стати країною без війни, тобто перший крок держави в покращенні економіки – забезпечити мир і безпеку, відновити суверенітет і захистити кордони…».

    Уляна Курчак: «Держава повинна робити все, що в її силах, щоб економічні відносини в країні були справедливими…».

     Юрій Загайкевич: «…Робити все можливе щоб втримати людей на Україні, тобто забезпечити їх робочими місцями...».

     Наші студенти не лише висловлюють свої побажання і рекомендації стосовно місця і ролі держави у вирішенні проблем соціально-економічного розвитку, але й шукають своє місце в цих процесах.

     Юлія Теслюк: «Вивчаючи курс «Політична економія» ми ознайомилися з сучасними проблемами економіки нашої країни…Якою буде наша економіка залежить також і від нас. Адже все в наших руках, кожен з нас може зробити якийсь свій внесок для розвитку економіки нашої держави».

      Оксана Кочержук: «Безперечно, перш за все, я хочу бачити свою державу розвиненою могутньою державою, якою будуть керувати небайдужі до свого народу мудрі чиновники…Сподіваюсь, що через кілька років, ми станемо хорошими спеціалістами і будемо працювати над економічною політикою держави, змінювати і розвивати її».

     Світлана Струбіцька: «…Уявляючи майбутнє України, треба добре вивчити її минуле, оскільки часто відповіді на якісь складні питання лежать у витоках минувшини».

     Ірина Терех: «Якою буде наша рідна Україна – залежить від нас, від кожного з нас. Що я маю на думці? Усе залежить від того, скільки добра ми бажаємо всім громадянам нашої Батьківщини і скільки зусиль готові докласти, щоб те всенародна благо стало дійсністю…».

     Микола Вівчар: «…Я розумію, що моє майбутнє залежить від майбутнього нашої держави, а майбутнє нашої країни залежить від всіх нас та кожного зокрема».

     Віталій Золотий: «Україна буде такою, якою ми її зробимо. Хочу підкреслити – що усі ми…кожен громадянин повинен старатися, як найкраще виконувати свої завдання…».

     Іван Дем'янчук: «...Ми повинні розвиватися самі, тим самим розвиваючи рідну країну, не бути байдужими до майбутнього і докладати до цього якомога більше зусиль…».

     Ось такі міркування, можливо десь прочитані чи почуті від інших, але сприйняті і висловлені 16-17 річними юнаками і дівчатами, заставляють їх самих і кожного з нас задуматися про свою відповідальність, про свій внесок в те яким стане наше життя завтра. Хотілось би щоби ці думки почули чи прочитали й ті на кому лежить відповідальність у прийнятті важливих рішень управління в органах місцевої і центральної влади. А головне, щоби всі керувалися цими засадами в своїй роботі і пам'ятали ці промовисті слова – «Україна починається з мене!».

М.В. Сопилюк, викладач

«Політичної економії»

: