Search

Вивчаємо інноваційні технології

 

Із запровадженням у нашому коледжі спеціальності „Обслуговування комп’ютерних систем і мереж” все більше набуває актуальності тема використання цифрових комп’ютерних комунікацій, які в Україні вже майже повністю витіснили аналогові. У цьому факті переконалися і студенти 49 групи даної спеціальності здійснивши екскурсійну поїздку на технологічні об’єкти концерну РРТ станції с. Хрещатик та Інтернет-сервіс провайдера ТОВ АргоКом. Гідом був сам керівник станції Гаврилюк Іван Степанович, людина з величезним досвідом у сфері проектування та впровадження радіо-, теле- та цифрових комунікацій. Студенти з глибокою зацікавленістю сприймали опис сучасних лабораторних досліджень, які проводились на даному об’єкті та поставили ряд актуальних питань його працівникам. Не залишилась поза увагою тема щодо історичного розвитку та еволюції обладнання однієї із сучасних веж РРТ. 


 

Важко собі уявити, що у 60-ті роки минулого століття завдання такого масштабного технологічного об’єкту полягало у прийомі і транслюванні тільки одного аналогового телевізійного каналу, а вже через 50 років значущість його зросла у сотні разів. Сьогодні через обладнання, яке інстальоване на вежі, не тільки концерном РРТ, а й рядом інших постачальників комунікаційних послуг, тут проходять величезні об’єми інформації. Це забезпечує якісне функціонування клієнтських пристроїв в радіусі 15-20 кілометрів щодо постачання телебачення, радіомовлення та Інтернет-ресурсів.


Відвідавши технологічний об’єкт, центральний комутаційний вузол у с. Шишківці, компанії АргоКом, яка займається провайдерською діяльністю, екскурсійною делегацією студенти із своїми викладачами зробили однозначний висновок, що наступним кроком у сфері комунікацій в Україні буде повне звільнення радіочастотного ресурсу держави і відбудеться перехід на інше, новітнє середовище передачі даних, – оптично-волоконних ліній зв’язку (ВОЛЗ). 
На сьогоднішній день, всі Інтерне-сервіс провайдери мають підключено до своєї локальної мережі, яка є засобом для підключення клієнтських хостів до Інтернет, а також до ресурсів кабельного телебачення за, так званою, технологією „Fiber To The Home” (FTTH) по декілька десятків населених пунктів.
Отже, слід зазначити, що Україна, дещо запізнившись з темпами розвитку комунікацій, робить сьогодні заходи у впровадженні нових надбань інформатизації суспільства.  Як наступні кроки в розвитку цивілізації людства у сфері інформатизації, можливо, слід очікувати запуск безпілотних супутників із безкоштовним наданням великого спектру комунікаційних послуг.


Викладач циклу комп’ютерних дисциплін, Гірчак Юрій Леонідович.
Студенти 49 групи спеціальності 5.05010201 „Обслуговування КСМ”.

: