Search

Підвищення стипендії студентам: бажане і дійсне

Підвищення стипендії студентам: бажане і дійсне

З 1 січня 2022 року академічні та іменні стипендії здобувачів вищої, фахової передвищої освіти збільшуються в понад 1,5 рази. Про це йдеться у постанові КМУ «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 12 липня 2004 р. № 882 та від 28 грудня 2016 р. № 1047», ухваленій на засіданні Уряду, 1 вересня 2021 року № 933 зі змінами від 02.12.2021 року № 1256 «Про внесення змін до Порядку призначення і виплати стипендій».

Таке рішення прийнято, виходячи з того, що востаннє розміри академічних стипендій збільшували у 2017 році.

Важливо пам'ятати, що академічна стипендія виплачується студентам, які успішно проходять атестацію кожного семестру. Щоб претендувати на підвищену стипендію, необхідно не лише пройти атестацію на відмінно, але й брати участь у науковому та громадському житті начального закладу: вести активну навчальну, творчу та наукову діяльність.

Наразі кількість отримувачів академічної стипендії в закладах фахової передвищої освіти становитиме 40-45% фактичної кількості студентів денної форми здобуття освіти, які навчаються за державним (регіональним) замовленням на одному факультеті (відділенні), курсі за певною спеціальністю.

Розмір мінімальної ординарної (звичайної) академічної стипендії:

  • для студентів закладів фахової передвищої освіти, які здобувають освітньо-кваліфікаційний рівень «молодший спеціаліст», освітньо-професійний ступінь «фаховий молодший бакалавр», освітній ступінь «бакалавр», крім тих, що навчаються за спеціальностями (спеціалізаціями), для яких встановлюються академічні стипендії в підвищеному розмірі, збільшується з 980 до 1510 гривень на місяць; для яких встановлюються академічні стипендії у підвищеному розмірі, збільшується з 1250 до 1930 гривень на місяць.
  • Це важливий крок назустріч студентам, який буде більше мотивувати їх навчатися.Тож хай усвідомлення того, що все залежить саме від вас, дає вам наснагу рухатися вперед і працювати над досягненням високих цілей !

    Уляна ВИЗНЮК,

    викладач економічних дисциплін

: