Search

Ольга Кобилянська – 160 років від дня народження

Наш календар

Ольга Кобилянська – 160 років від дня народження

Доки мені Бог сил дасть і доки буду

жити, буду робити… Наша доля працювати,

тому що й відпочинок наш потім без кінця.

Ольга Кобилянська , цитата з повісті «Земля» (1902)

27 листопада українці вшановують 160-ліття від дня народження найвідомішої української письменниці, громадської діячки – Ольги Юліанівни Кобилянської.

Народилася Ольга Кобилянська 27 листопада 1863 р. у містечку Гура-Гумора в багатодітній родині. Пізніше вона жила в с. Димка, а з 1891р. – у Чернівцях. З дитячих років вона знала не тільки українську, а й польську та німецьку мови, якими говорили в її родині.

Про себе Ольга Кобилянська говорила, що закінчила в народній школі лише чотири класи, тобто мала основу для «подальшого розумового розвитку», багато займалася самонавчанням. Найбільше любила соціологію, політику, філософію, знайшла себе в музиці, граючи на піаніно, цитрі, барабанах, добре малювала, грала в театрі. Вона навіть хотіла бути професійною актрисою, але віддала перевагу літературі. Перші оповідання написала німецькою мовою. Українська у її творчість прийшла разом зі знайомством з письменницею Наталією Кобринською та Софією Окуневською – першою українкою жінкою-лікарем в Австро-Угорщині.

Авторка таких відомих творів, як «Земля», «Царівна», «Людина» була людиною європейського розуму. Її хвилювало питання емансипації – вона сприймала це як тренд часу, і дивитися на світ по-іншому. Ольга Кобилянська стала учасницею феміністичного руху, обгрунтувавши його у брошурі «Дещо про ідею жіночого руху».

Вона одна з перших в українській літературі звернулася до змалювання жінок-інтелігенток, які намагаються вирватися з буржуазного оточення. І при всьому тому вона залишалася справжньою жінкою. Вона цікавиться новинками моди, має гарний смак і зберігає струнку фігуру до старості. Під час поїздки до Києва знайомиться з Миколою Лисенком, Михайлом Старицьким, Михайлом Коцюбинським.

У творчому доробку Ольги Кобилянської 8 повістей та романів, 43 новели та оповідання, низка статтей та доповідей. З 1880 по 1887 рік вона написала перші оповідання та декілька прозових замальовок теж виключно німецькою мовою. У 1888 році О. Кобилянська почала писати німецькою мовою повість «Лореляй», яка в 1896 була опублікована українською під назвою «Царівна». Саме завдяки цій повісті з творчістю Ольги Кобилянської познайомилася Леся Українка. Згодом їх творчі стосунки переросли у дружбу.

У наступних роках своєї діяльності, Кобилянська видає ще 10 повістей, серед яких перлина української прози «Земля» (1902). Цим твором письменниця поклала початок символізму як течії модернізму в українській літературі.

У 2006 році в Україні була заснована літературно-мистецька премія імені Ольги Кобилянської. Вона присуджується щороку за найкращий літературний, художній або публіцистичний твір, наукову розвідку про життєдіяльність сучасної жінки в Україні, становище її в суспільстві.

Із книг-раритетів бібліотеки коледжу

Кращі твори письменниці вийшли у перекладах багатьма мовами, відіграли й відіграють важливу роль у світовій літературі, піднімаючи міжнародний престиж українського художнього слова.

Наталія ГНАТЯК, завідувачка бібліотекою коледжу

: