Search

Віртуальні лабораторії дистанційного навчання - невід'ємна частина освіти

Віртуальні лабораторії дистанційного навчання - невід'ємна частина освіти 

Програмне забезпечення для дистанційного навчання дійсно стало невід'ємною частиною сучасної освіти. Зокрема, у зв'язку з розвитком технологій та поширенням Інтернету, дистанційна форма навчання стала доступною та популярною. Програмне забезпечення для дистанційного навчання надає можливість студентам отримувати знання в будь-якому місці та в будь-який час, що сприяє гнучкості навчання.

Це ПЗ може включати в себе відео-лекції, вебінари, онлайн тести та завдання, форуми для обговорення тем, віртуальні лабораторії тощо.

В цьому контексті використання віртуальних лабораторій та онлайн-симуляторів стає ключовим фактором для покращення ефективності дистанційного навчання.

Реалістичне моделювання ситуацій. Віртуальні лабораторії дозволяють створювати реалістичні сценарії для навчання. Використовуючи веб-платформу Tinkercad, можна створювати та тестувати електричні схеми, з'єднувати різні компоненти, визначати параметри елементів і спостерігати за їхньою роботою. Крім того, платформа дозволяє створювати прості 3D-моделі та експериментувати з їхнім дизайном та функціональністю.

Використання віртуальних лабораторій у Tinkercad дозволяє студентам навчатися основам електроніки та інженерії.

Інтерактивність та залучення студентів: Симулятори часто мають інтерактивний характер, що дозволяє студентам активно взаємодіяти з матеріалом. Це сприяє кращому засвоєнню матеріалу та підвищує мотивацію до навчання. 

Можливість відтворення різних сценаріїв: Симулятори дають можливість відтворювати різні сценарії та випробовувати стратегії без реальних наслідків. Це особливо корисно у випадках, коли навчання пов'язане з небезпечними або складними ситуаціями.

Orqa FPV.SkyDive - це високоякісний гарнітур віртуальної реальності (VR), спеціально розроблений для використання в FPV (First Person View) дрон-польотах. Цей гарнітур дозволяє пілотам FPV отримувати іммерсивний досвід польоту, де вони буквально переживають відчуття польоту з першої особи.

Можливість індивідуалізації навчання: Завдяки таким лабораторіям можна індивідуалізувати навчальний процес, пристосовуючи його до потреб кожного конкретного студента.

Серед таких пакетів ПЗ, які використовуються на заняттях студентами є Proteus Design та NI Multisim — це два програмних продукти, які використовуються в області електронного проектування та симуляції, зокрема для проектування та аналізу електричних схем. Proteus Design, і NI Multisim є потужними інструментами для розробки та аналізу електронних схем, і вони широко використовуються в освітніх та промислових цілях для вивчення та розробки різноманітних електронних пристроїв і систем.

Застосування симуляторів та віртуальних лабораторій у дистанційному навчанні є важливим кроком у напрямку покращення якості освіти. Вони дозволяють створювати реалістичні сценарії для навчання, залучають студентів та створюють можливість відтворення різних ситуацій. Завдяки цьому вони сприяють покращенню ефективності дистанційного навчання та забезпечують більшу гнучкість навчального процесу.

Михайло ПРОНЬ, викладач інженерно-комп'ютерних дисциплін

: