Search

Краєзнавча екскурсія «Друга світова війна у пам’ятках рідного краю»

Краєзнавча екскурсія «Друга світова війна у пам'ятках рідного краю»

В рамках тижня соціально-гуманітарних дисциплін для студентів коледжу, слухачів Заліщицької філії Тернопільського обласного комунального територіального відділення МАН України, проведено тематичну краєзнавчу екскурсію «Друга світова війна у пам'ятках рідного краю».

В ході екскурсії студенти запалили Свічки пам'яті біля меморіалу «Борцям за волю України» та біля пам'ятного хреста на березі Дністра, де на початку липня 1941 р. відступаючими більшовиками було підірвано залізничний міст разом із вагонами з в'язнями західноукраїнських тюрем НКВС, побували біля місця захоронення полеглих у Другій світовій війні.

На початку липня 1941 р. через Заліщики відступали війська 12 армії Південно-Західного фронту та 18 армії Південного фронту радянської армії. У місті були заміновані всі стратегічні пункти, включаючи шосейний та залізничний мости. 5 липня 1941 р. на залізничному мості були підірвані вагони з в'язнями. Спочатку до Заліщик прибуло 8 вагонів з в'язнями з Чортківської тюрми, а пізніше ще 6 чи 7 вагонів разом із документацією тюрми, яку знищили на станції Тлусте. За свідченнями мешканців міст Заліщики, Городенка, сіл Дзвиняч, Добрівляни, Кострижівка вагони були підігнані до залізничного моста, що з'єднував Буковину з Галичиною, їх облили гасом і спиртом, підпалили, виштовхнули на міст та підірвали його. Вікна у вагонах були заґратовані, а руки ув'язнених були зв'язані колючим дротом. Є версія і про вагони з в'язнями Коломийської тюрми скинуті з підірваного моста з боку Кострижівки.

За оцінками історика Антона Івановича Могилюка у спалених вагонах було кілька сотень людей. Багато років комуністична пропаганда переконувала, що міст на Дністрі підірвали німці, аж наприкінці 1980-х початку 1990-х років було оприлюднено правдиву інформацію про цей страшний злочин більшовиків.

З липня 1941 р. по квітень 1944 р. місто перебувало в умовах нацистської окупації, після чого прийшла нова окупація - більшовицька. На терені Заліщицького району активно діяло підпілля ОУН та окремі відділи УПА, які боролися як з Німеччиною так і з СРСР. Незважаючи на те, що перебували поміж двох найсильніших тогочасних армій світу, вони вели запеклу боротьбу за незалежність України, проявляли незламну жагу до волі. Протистояння ОУН, УПА з радянською окупаційною владою відбувалося у селах практично до початку 1950-х років.

Історія має здатність повторюватися… У ході краєзнавчої екскурсії викладачі проводили паралелі з сучасністю, розповідаючи про чергову російську агресію проти України та мужню боротьбу українських воїнів. Такі заходи мають стати для сучасної молоді не лише уроками пам'яті, але й засобом їх громадянсько-патріотичного гарту.

 

Викладачі секції соціально-гуманітарних дисциплін

: