Search

Мар’ян Літинський - керівник «Державної сіль¬ськогосподарської школи садівництва, овочівництва та бджільництва в Заліщиках» у 1930-х роках(До 40-річчя від дня смерті)

126-річчю навчального закладу присвячено

Мар'ян Літинський - керівник «Державної сільськогосподарської школи садівництва, овочівництва та бджільництва в Заліщиках» у 1930-х роках

(До 40-річчя від дня смерті)

У 1931 р. в на базі Закладу садівничого в Заліщиках функціонувала «Державна сільськогосподарська школа садівництва, овочівництва та бджільництва» або так званий «Заклад Заліщицький».

Згадуючи 126-річну історію від дня заснування Закладу садівничого до сучасного коледжу в Заліщиках називаємо імена тих, хто розвивав його діяльність в минулому.

Починаючи з 1931 по 1933 рік її директором був інженер Мар'ян Літинський. Нещодавно минуло 40 років від дня його смерті.

Мар'ян Літинський народився 30 листопада 1899 р. в місті Тарнобжег. Свідоцтво про закінчення середньої школи отримав у 1916 р. в 1-й реальній школі в Кракові. Того ж року він розпочав навчання на філософському факультеті (сільськогосподарські науки) Ягеллонського університету, який закінчив у 1921 р., отримавши диплом інженера сільського господарства. Ветеран Першої світової війни в званні капітана. У міжвоєнні роки працював у сільськогосподарській освіті та дослідництві.

З 1922 по 1931 рр. М. Літинський виконував обов'язки директора Дослідницького відділення господарського товариства Східної Малопольщі у Львові. Одночасно працював викладачем Головної господарської школи в Снопкові біля Львова. В 1931р. зайняв посаду директора Закладу садівничого в Заліщиках, на якій перебував до 1933 року. За відгуками сучасників це був молодий енергійний та честолюбний керівник навчального закладу. Характеристику його роботи знаходимо в «Звіті про перевірку Державної сільськогосподарської школи 27-28 квітня 1931 року», які проводив інспектор Львівського шкільного округу інженер Й. Масіор. Тут дано високу оцінку роботи М. Літинського, зокрема за проведення ремонту школи, учнівського гуртожитку та садівничо-виноградарські роботи. Відзначається його підприємливість, працелюбність та ініціативність. Тоді ж М. Літинський вносив пропозицію організувати в Заліщиках замість середньої городничої школи агротехнічний інститут практичного спрямування для підготовки вчителів нижчих і середніх шкіл та ліцеїв, але Міністерство освіти її не підтримало.

М. Літинський продовжив справу створення в Заліщиках осередку вивчення виноградарства. У 1932 р. він організував придбання саджанців виноградної лози і закладку виноградника з метою навчання і демонстрації вирощування виноградної лози в даному регіоні. В листопаді того ж року у Заліщиках силами місцевої школи і «Спілки власників садів теплого Поділля» влаштовано одноденну виставку овочів. Фахівці школи на чолі з директором М. Літинським проектували, консультували та практично організовували роботи по благоустрою та облаштуванню території в міському парку, скверах та пляжах над Дністром.

У 1931 р. Мар'ян Літинський став віце-головою Спілки власників виноградників теплого Поділля з центром в Заліщиках. Разом з викладачем та фахівцем школи Г. Заругевичем він працював над підбором переліку сортів винограду, районованих для Поділля. За їх консультаціями в 1933 р. було сформовано перелік, у який увійшли сорти: плавана, аліготе, рислінг, садвінгтон, фурмінт, піно французький і піно голубий.

З 1933 по 1938 рік М. Літинський працював вчителем середньої рільничої школи в Чернихові і через рік захистив ступінь доктора наук в рільничій галузі. У 1938-1939 рр. виконував обов'язки директора середньої городничої школи в Урсинові. В роки Другої світової війни був ув'язнений в концентраційних таборах (Аушвітц, Оранієнбург, Бухенвальд). Очолював штаб руху Опору (КПН).

Після Другої світової війни зайняв посаду керівника Департаменту освіти в міністерстві сільського господарства. Продовжував наукову працю: був керівником кафедри бджільництва і відділу садівництва Вроцлавського сільськогосподарського університету та Варшавської політехніки (з 1947 по 1954 рік). У 1949 р. отримав звання доцента. У 1951-1953 рр. працював заступником декана сільськогосподарського факультету.

У 1954 р. М. Літинський заснував Вищу сільськогосподарську школу в Щеціні, керівником якої був до 1962 року. В 1962-1970 рр. очолював кафедру біології насіння і насінництва Вищої сільськогосподарської школи в Познані, після чого вийшов на пенсію.

Вів активну громадську та наукову діяльність. У різні роки обирався членом Крайової народної ради, послом до Сейму, очолював секцію біології насіння і насінництва Польської академії наук (як її президент). Був членом Польського ботанічного товариства, Міжнародної асоціації насіння та Інституту овочівництва (у тому числі голова його Наукової ради 1965–1970). У 1974 р. М. Літинський став почесним доктором Щецинського сільськогосподарського університету.

Сфера наукових інтересів - агротехніка польових овочів, особливо огірків. Основні наукові дослідження професора стосувалися біології та зберігання насіння. Науковий доробок: 89 наукових праць, 20 навчальних посібників, монографій, 20 праць і 80 наукових статей. Вихователь великої групи садівників і спеціалістів у галузі насіннєвого господарства, керівник багатьох докторських дисертацій. Його основні друковані праці: Біологічні основи насінництва, Варшава 1982 р., Огірки під склом, Варшава 1970 р., Огірки в землі, Варшава 1973 р., Овочівництво: Посібник для садівників, Варшава 1982 р.

М. Літинський нагороджений офіцерським хрестом Ордена Відродження Польщі, Командорським хрестом Ордена Відродження Польщі та Знаком «Заслужений учитель ПНР»

Помер М. Літинський 7 лютого 1984 року. Похований на військовому кладовищі Повонзкі у Варшаві.

Михайло СОПИЛЮК, дослідник історії коледжу

 

 

 

: