Search

Тварини - жертви війни

Тварини - жертви війни –

саме з такою темою виступив на конференції «Вплив війни на стан навколишнього середовища в Україні» студент 21 групи, спеціальність "Комп'ютерна інженерія", ВСП «Заліщицький фаховий коледж ім.Є.Храпливого» НУБіП України Савчук Роман (керівник-викладач Сопівник Любов Йосипівна).

Учнівська конференція проводилась з нагоди Всесвітнього дня Землі 22 квітня 2024 року обласним відділення МАН України спільно з Тернопільською обласною організацією Всеукраїнської екологічної ліги.

До участі в заході запрошувались учні 8-11 класів закладів загальної середньої освіти та студентів закладів вищої освіти І-ІІ рівнів акредитації.

У роботі Савчука Романа піднімалась актуальна тема сьогодення: доля тварин, які стали жертвами війни.

Війна в усі історичні часи – це дуже кривава, руйнівна і неприємна для суспільства частина існування. Проте війна внесла жахливі корективи в життя не тільки свійських,а й диких тварин і птахів , які стали мовчазними жертвами обставин більше, аніж будь-коли.Тварини потерпають від постійних обстрілів не менше, ніж люди. Під час бойових дій всі тварини перебувають у стресовому стані, переживають шок та дезорієнтацію. Нові звуки, запахи, орієнтири, люди та обставини сильно впливають на цих істот. Від вторгнення та дій окупантів звірі помирають, зазнають каліцтв, вимушені тікати та перебувають на межі зникнення. Тварини, що залишились покинутими в селах, блукають без догляду, підриваються на мінах, повільно вмирають від отриманих травм або від голоду, зневоднення та холоду. Дикі тварини також страждають від війни, а особливо ті, які проживають у лісах, луках та степах, адже там, зазвичай, проходить найбільше бойових дій.

Звуки вибухів та обстрілів – це сильне звукове навантаження на психіку тварин. Коли звірі це чують, вони відчувають себе у небезпеці. Внаслідок цього втрачають спокій, їхні вчинки стають нераціональними. Тварини втікають, та нерідко перетинають великі автошляхи, мігрують на десятки кілометрів, а потім не можуть знайти безпечну дорогу додому. Воєнні дії призводять до руйнування місць проживання тварин. Звірі та птахи відчувають небезпеку та часто кидають свої гнізда чи нори, залишаючи там все. Через війну тварини не можуть потурбуватися про своє потомство, дуже швидко втікаючи з одного місця до іншого, тому новонароджені звірі часто просто гинуть.

Більша частина міграційних коридорів зараз проходить над зоною бойових дій. Усе це може стати причиною неспокою птахів, їх виснаження через зміну маршрутів чи відсутності відпочити, та потрапляння під обстріли.

На водних тварин негативно впливають постійні постріли снарядами з надводних і підводних човнів, використання військових гідролокаторів, опромінення навігаційних приладів ворожих суден. Води забруднюються хімічними речовинами під час вибухів та знищують морське середовище.

 Важливо пам'ятати, що кожного дня від війни в Україні страждають беззахисні створіння, які потребують людської допомоги. Окупанти знущаються над тваринами, руйнують притулки, екопарки, волонтерські центри, ферми. Обстрілюють евакуаційні шляхи, наносять каліцтва звірям, палять їх середовище проживання, роблять їх життя надскладним, або позбавляють їх його.

Тож дбаймо про братів наших менших, адже це наш обов'язок у такий складний для України час.

Любов СОПІВНИК, викладач

еколого- біологічних

дисциплін

: