Search

Відкрите засідання фізичного гуртка

Відкрите засідання фізичного гуртка

Пахне кава терпкими словами,

Пахне згірклим світанком осіннім,

Пахне мороком сизих туманів,

А ще небом: таким світло-синім.

 Нещодавно, в рамках Тижня "Фізики і хімії" циклової комісії природничо-математичних дисциплін, відбулося засідання фізичного гуртка на тему: "Запрошуємо на філіжанку кави". Викладач фізики Руснак Світлана Григорівна та студенти 11 та 14 груп спробували розгледіти в маленькому горнятку кави весь великий та цікавий розділ фізики «Молекулярна фізика й термодинаміка».

Здобувачі освіти розповіли не тільки захопливі кавові історії, цікаві факти про каву, але і розв'язали прикладні задачі про каву, згадавши при цьому такі фізичні явища як дифузія, конвекція, кипіння, випромінювання, теплообмін.

Демонструючи різні способи приготування кави (по-східному, гейзерський, френч-прес, експресо, рістретто, капучіно, лунго), студенти паралельно розв'язували задачі, з яких дізнались немало корисного: скільки енергії "сховано" у горнятку гарячої кави, коли гейзерна кавоварка може перетворитися на "теплову бомбу", багато це чи мало – тиск 15 бар, який створюється у експресо-кавоварці.

Заняття гуртка є ще одним підтвердження мудрого афоризму: "Якщо подарувати людині одну рибину, вона буде ситою один день. Якщо подарувати дві, буде ситою два дні. А якщо навчити ловити рибу – буде ситою все життя." Так і в навчанні- скільки б у студента не було предметних знань і вмінь, старанності, сумлінності, їх завжди потрібно поглиблювати.

Найприємнішим був фінал засідання гуртка – всіх гостей пригостили кавою.

Світлана РУСНАК, викладач коледжу

: