Search

Навчально-практична екскурсія – ефективний напрям формування фахових компетентностей здобувачів освіти

Навчально-практична екскурсія – ефективний напрям формування фахових компетентностей здобувачів освіти

 

В зв'язку із створенням різних форм господарювання, приватизацією землі і майна, переходом на нові ринкові методи управління виробництвом, необхідно готувати фахівців агрономічного профілю, які б досконало знали біологію і технологію вирощування усіх сільськогосподарських культур, володіли сучасними методами організації виробництва, вміли експериментувати і аналізувати, застосовувати найновітніші досягнення науки і передового досвіду.

Для того, щоб бути таким висококваліфікованим спеціалістом, студент повинен пройти всі етапи підготовки в навчальному закладі. Одним з їх напрямів є проведення навчально-практичних екскурсій у передові сільськогосподарські підприємства.

В рамках тижня агрономічних дисциплін здобувачі освіти другого та третього курсів спеціальності 201 «Агрономія» технологічного відділення провели екскурсію у філію ПрАТ "ЗЕРНОПРОДУКТ МХП" "ПЕРСПЕКТИВ", що знаходиться у Городенківському районі Івано-Франківської області.

Директор філії МХП" "ПЕРСПЕКТИВ" Іван Бота та бізнес – партнер з персоналу Уляна Бортейчук ознайомили студентів з напрямами діяльності підприємства в Україні та за кордоном, його структурою. В обробітку філії МХП «ПЕРСПЕКТИВ» - 26 тис. га землі, потужність елеватора складає 100 тис. т. На полях філії з озимих культур вирощується пшениця і ріпак, а з ярих – кукурудза і соя. Вирощена продукція зберігається на елеваторі, а частина в складах та пластикових рукавах з використанням найновіших технологій. Виробництво сільськогосподарських культур дає можливість задовольнити 100% потреб і підтримувати жорсткий контроль за біологічною безпекою і якістю. Експорт зернових приносить компанії додатковий дохід у формі валютної виручки.

 

Провідний інженер філії Володимир Живчин продемонстрував студентам найновітнішу сільськогосподарську техніку, яка використовується для обробітку грунту, посіву, внесення засобів захисту рослин та удобрення.

Агрономи підприємства Дмитро Нечипорук, Тетяна Пельчарська та керівник з виробництва Михайло Ваврик ознайомили студентів з новими технологіями вирощування зернових та олійних культур, зберігання та переробки рослинницької продукції, дали вичерпну відповідь на питання, які задавали здобувачі освіти.

Приємною також була зустріч з випускником нашого навчального закладу 2010 року Андрієм Сем'яником, який навчався за спеціальністю «Фінанси і кредит», а зараз працює менеджером відділу земельних та майнових відносин у філії МХП «ПЕРСПЕКТИВ». Він з теплотою і вдячністю згадував роки навчання, які дали йому успішний старт у житті.

Такі навчально-практичні екскурсії мають велике значення для здобувачів освіти, дають можливість закріпити набуті теоретичні знання, одержати професійні уміння і навички, що формують фахівців з врахуванням вимог сучасного виробництва.

Роман АНДРУСИК, Ірина БАШТА,

викладачі агрономічних дисциплін

: