Search

200-річчя з дня народження Т. Г. Шевченка

Серед тих визначних діячів, чиї серця, помисли, талант спрямовані на служіння народові,чия душа сповнена безмежної любові до батьківщини, Шевченко по праву займає почесне місце, бо з таким вогнем у душі захищав свободу і незалежність вітчизни, честь і гідність українського народу. Безсмертне ім’я великого поета і художника Т. Г. Шевченка відоме скрізь. Усе, що освячене цим ім′ям, у народі по-справжньому глибоко і від душі вшановується. З нагоди 200-ї річниці славетного українського письменника у ВП НУБіП «Заліщицький аграрний коледж ім. Є. Храпливого»  з початку нового 2013-2014 навчального року відбуваються заходи по вшануванню пам′яті Т.Шевченка. Уже у вересні під гаслом «Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття» пройшло свято квітів, організатором якого була Л.Й. Сопівник, викладач біології та ботаніки. Стежками Тараса Григоровича на Тернопільщині водила учасників усного журналу викладач української літератури Проданик Н.Д. Вона ж підготувала cправжній театр поезії на тему «Перехрестя долі Кобзаря», який розгорнувся нещодавно на сцені актової зали Заліщицького аграрного коледжу ім. Є.Храпливого. В преамбулі до дійства Наталія Дмитрівна  сказала: «Великий Кобзар України… Саме так називають Шевченка у світі. І у підручниках він представлений передовсім як гнівний поет боротьби. Але ми погрішили б проти істини, якби сказали, що Шевченко не зазнав радощів кохання. Кохав він, кохали його…»


Цікаві та змістовні заходи провели працівники бібліотеки. Зокрема, Джумага О.В. в інформаційно-бібліотечній годині «Т. Шевченко - великий книголюб» відкрила ще одну грань українського Пророка - пристрасть до книжок. Особливо хвилюючою була літературно-мистецька година «У моєму серці-слово Кобзаря», ідейними натхненниками якої були завідувач бібліотекою  Н.В.Ємчук та викладач Л.А. Атаманчук. На зустріч із студентами були запрошені відомі поети Наддністрянського краю, члени Національної спілки журналістів України - П.М.Мельник та О.І.Дяків. Усі присутні в залі захоплено слухали вірші в авторському виконанні, присвячені Тарасові Шевченку. Звучало і поетичне слово покійного нині В.Г.Дрозда, який так щиро вболівав за долю України.
Напередодні поетових уродин викладачі філологічних дисциплін спільно із студпарламентом зорганізували флеш-моб «Читаємо великого Кобзаря» - протягом академічної години твори Шевченка  одночасно виконували 584 студенти, найбільше до душі їм припали добре відомі  «Сон», «Гайдамаки», «Кавказ», «Заповіт», «Лілея», «Утоплена», «І золотої, й дорогоЇ», «І виріс я на чужині», «Тополя», «Думи мої, думи мої», «Розрита могила».
Журналістський хист проявило студентство коледжу, випускаючи стінгазети до знаменної дати. Двадцять дев′ять мистецьких присвят Кобзареві і досі  збирають  у вестибулі коледжу немалу кількість читачів.
Коледжівські заходи з відзначення 200-річчя з дня народження Т. Г. Шевченка розкрили  великі творчі можливості студентської молоді, довівши , що Кобзар – поет для епох, невивчений ще до кінця, невичерпний і нескінченний. Він продовжується у кожному новому поколінні, вбираючи в себе його болі і радості, думи і надії. Тому так актуально, так живо звучить його слово, слово правди і надії.
Вступаючи у двохсоту Шевченкову весну, не забуваймо – поет буде жити лише тоді, коли на устах народу трепетно і гордо звучатиме його віще слово.

 

Переглянути більше фотографій...

: