Search

Тернопільська Шевченкіана

У рамках вшанування Шевченкового 200-ліття, у день перепоховання поета, команда студентів Заліщицького агроколеджу «Джерело» взяла участь у квесті «Тернопільська Шевченкіана». Зініціював проведення заходу Кременецький обласний гуманітарно-педагогічний інститут, і це не випадковість, адже історія саме цього вищого навчального закладу пов’язана з тернопільськими стежками Кобзаря, а нині носить його ім’я.

За умовами конкурсу команда учасників складалася із трьох студентів, до складу ж нашого «Джерела» ввійшли Ірина Ковальчук, студентка 42 групи, голова студпарламенту, Оксана Мацинська, студентка 34 групи, та Романія Тремблюк, студентка 16 групи. Конкурсні випробування проводилися у три етапи. Перший передбачав декламацію поезій у трьох номінаціях: власне творів Тараса Шевченка, авторських віршів про поета та у номінації «Світова слава Кобзаря» - Шевченкових поезій мовами народів світу. Поряд із заліщицьким «Джерелом» змагалися команди Гусятинського та Тернопільського технічних коледжів ТДТУ ім. І.Пулюя та Кременецьких педагогічного і медичного коледжів.


Заліщицькими студентами журі конкурсу було представлено театр поезії за Шевченковими творами. Декламація поезії Тараса Шевченка «Утоплена» Романією Тремблюк викликала шквал аплодисментів як членів журі, так і всіх присутніх на конкурсі. Музично-хореографічне обрамлення, на фоні якого звучала поезія, створило неймовірний емоційний ефект, чим завдячуємо учасникам танцювальної групи ансамблю «Хлібодари» (постановка Ірини Ковальчук).

Закріпила успіх заліщицьких декламаторів Оксана Мацинська, у виконанні якої прозвучав уривок із поезії «Причинна». Оригінальність задуму виконання твору вразив високопрофесійним поєднанням мистецтва слова та співу: славетним «Реве та стогне Дніпр широкий…» започаткував декламацію студентки відеозапис хору викладачів та студентів коледжу, а далі звучало зворушливо-ліричне слово поета. І в цю канву Оксана Мацинська вплела «Таку її долю…», що серед нашого народу вже стала народною піснею.

У номінації «Світова слава Кобзаря» Ірина Ковальчук читала переклад англійською Шевченкового вірша «І мертвим, і живим…», вона ж підготувала для конкурсу власну поезію «Ми не забудемо ніколи».


За підсумками першого етапу квесту «Джерело» впевнено вийшло у лідери, випередивши чудових декламаторів із Тернопільського технічного та Кременецького педагогічного коледжів.

На другому етапі команди-учасниці продемонстрували презентації «Наш Шевченко», метою яких було показати, наскільки близьким є Кобзар для навчального закладу. І знову робота команди «Джерело» отримала найвищу оцінку членів журі, бо технічний та фаховий рівень виконання презентації не залишив жодних шансів нашим суперникам.

Проте найскладнішим виявився власне квест. На цьому етапі командам було запропоновано 4 блоки запитань по чотири у кожному, які мали виявити обізнаність студентів із тернопільськими шляхами Кобзаря. Для цього випробування організатори запропонували екскурсійний маршрут Кременцем. На запитання першого блоку команди відповідали на площі біля гуманітарно-педагогічного інституту перед погруддям Шевченка. Наступна зупинка – біля корпусу колишнього Кременецького ліцею, мистецькі традиції якого так вабили Шевченка-художника під час його подорожі на Волинь 1846 року (нині у приміщенні ліцею розташований обласний гуманітарно-педагогічний інститут та картинна галерея). Далі учасникам квесту запропонували оглянути експозиції краєзнавчого музею, де знову продовжувалися змагання між командами. Кожний блок запитань стосувався історичних, літературних, мистецтвознавчих відомостей про перебування Тараса Шевченка у Почаєві, Вишнівцях і Кременці, відображення вражень поета у його літературній та живописній творчості.


Завершальним етапом екскурсії і випробувань стала славетна Замкова гора (Бона), що на 397 метрів піднімається над рівнем моря. З неї відкривається чудовий краєвид Кременця, а ген на обрії здіймаються в небо куполи Почаївської лаври. Біля мурів зруйнованого замку, який за переказами належав королеві Бонні, дружині Сігізмунда І, і який пам’ятає ще орди хана Батия у 1240 році, команди виборювали остаточне право першості. Не дивно, що у цьому складному, третьому випробуванні, заліщани незначно поступилися кременчанам, але у підсумку стали переможцями квесту «Тернопільська Шевченкіана», посівши першу сходинку. Другу і третю посіли Кременецький педагогічний та Тернопільський технічний коледжі відповідно.

Ми вітаємо переможців, нашу талановиту юнь, і бажаємо, щоб і надалі творчість наших митців слова була тим могутнім джерелом, з якого молоде покоління могло б черпати натхнення.

Команда «Джерело» висловлює подяку голові студентської профспілкової організації О. Курієць за матеріальну допомогу в організації поїздки та придбанні комплекту форми для учасників.

Переглянути більше фотографій...

: