Search

В’ячеслав Чорновіл – один з батьків української державності

Наш календар

В'ячеслав Чорновіл – один з батьків української державності

«Дай Боже, нам любити Україну понад усе  сьогодні –

маючи, щоб не довелося гірко любити її, втративши».

В. Чорновіл

У складний для країни час, коли український народ обливається кров`ю у війні з російським загарбником, відчувається нестача лідера-патріота, який своїми діями доводив би свій патріотизм, свою любов до України.

24 грудня 2022 року Україна відзначає 85 років з дня народження видатного українського політика, публіциста, літературного критика, діяча руху опору проти зросійщення та національної дискримінації українського народу, політичного в'язня СРСР В'ячеслава Чорновола.

Однією з найбільших загадок у сучасній історії нашої держави є питання: «Якою б була Україна, якби її першим президентом обрали Чорновола?». Тому сьогодні хочеться детальніше зупинитись на формуванні світогляду Чорновола.

В'ячеслав Максимович Чорновіл народився 24 грудня 1937 року на Черкащині. У 1955 році юнак з золотою медаллю закінчив школу та поїхав на навчання до Києва. Спершу вступив на філологічний факультет провідного вишу України – Київського державного університету (нині КНУ імені Тараса Шевченка), а потім перевівся на факультет журналістики.

У країні в цей час відбувалась так звана "Відлига". В'ячеслав Чорновіл стояв біля витоків руху українських "Шістдесятників" та разом зі Стусом, Світличним, Дзюбою, Сверстюком, Горською та іншими став символом боротьби проти тоталітаризму. Після легендарної акції в кінотеатрі "Україна" на їх кар'єрах було поставлено хрест. У 27-річному віці Чорновола звільнили з роботи та відмовили у захисті дисертації, він опинився під пильним наглядом КДБ.

Чорновіл не скорився. Він починає писати публіцистику та розповідати про політичні репресії в Радянському Союзі. Незабаром жертвою репресій стає сам автор. У цей час Чорновіл вже був відомий у світі – його статті були таємно вивезені за кордон та надруковані у збірці "Лихо з розуму", за яку В'ячеслав Максимович удостоєний міжнародної журналістської премії. Завдяки цьому за межами СРСР дізнавалися, що відбувається за залізною завісою.

Після звільнення В'ячеслав Чорновіл продовжує боротьбу. Він працює над випуском нелегальних видань в окупованій Україні ("самвидав") та готує матеріали для закордонних публікацій. Підпільний журнал "Український вісник", видавцем якого був Чорновіл, став найгучнішим голосом українства у часи "Застою".

У 1972 році Чорновола знову заарештовують. Вирок: шість років колонії та три роки заслання. Після звільнення у 1979 році Чорновіл приєднався до руху правозахисників Української Гельсінської Групи. За кілька місяців дисидента вкотре заарештували за фальсифікованим звинуваченням. З п'яти років Чорновіл відбув три, у 1983-му його звільнили за протестом прокурора Якутської АРСР, але заборонили повертатися до України. Втім, у 1985 році, коли до влади в СРСР прийшов М. Горбачов, Чорноволу дозволили повернутися на батьківщину.

У подальшому В'ячеслав Чорновіл запускає кілька культурницьких проєктів, стає ініціатором фундації правозахисної Української Гельсінської спілки та був біля витоків створення офіційної політичної партії українців. В українських землях тоді все частіше можна було побачити синьо-жовтий прапор і почути про Чорновола. Так колишній політв'язень став символом і лідером боротьби українців за Незалежність.

Навесні 1990-го року Чорновіл переміг на виборах. Був обраний народним депутатом Верховної Ради УРСР та головою Львівської облради. У парламенті Чорновіл став одним із лідерів проукраїнської фракції. Саме В'ячеслав Чорновіл був ініціатором проголошення Декларації про державний суверенітет України 16 липня 1990 року й Акту проголошення Незалежності України 24 серпня 1991 року.

На виборах першого президента України 1 грудня 1991 року переміг колишній комуністичний лідер Леонід Кравчук. Він отримав майже 62% голосів виборців, а В'ячеслав Чорновіл – лише 23,27%.

25 березня 1999 року В'ячеслав Чорновіл загинув у ДТП за дивних обставин.

Посмертно В'ячеславу Максимовичу Чорноволу присвоєно звання Героя України. Він є одним із найзнаковіших постатей України ХХ століття. 

Пам`ятайте і пропагуйте, кожним своїм вчинком, вибором чи рішенням, ці прості і доступні слова В`ячеслава Чорновола «Україна починається з тебе».

 

Ми переможемо! Все буде Україна — така, про яку мріяв і за яку поклав життя Лицар Української Волі – В′ячеслав Чорновіл!

Марія ОЛІЙНИК, викладачка історії,

Наталія Гнатяк, бібліотекарка коледжу

: