Search

Чорнобиль 37 років по тому і сумне сьогодення

Чорнобиль

37 років по тому і сумне сьогодення


25 квітня, напередодні чергової річниці від дня Чорнобильської трагедії, у ВСП «Заліщицький фаховий коледж ім. Є. Храпливого НУБіП України» для студентів перших курсів технологічного та економічного відділень, була проведена конференція на тему: «Чорнобиль 37 років по тому і сумне сьогодення».

Мета виховного заходу: розглянути Чорнобильську аварію як найбільшу техногенну катастрофу в історії людства, навести цифри людських втрат України, показати здобувачам освіти наслідки катастрофи у майбутньому, сформувати усвідомлення масштабів трагічних подій, виховувати почуття національної гідності, любові та бережливого ставлення до природи і рідної землі, вміння співчувати людському горю, готовність завжди прийти на допомогу.

В ході заходу учасники конференції обговорювали ряд питань, які набули великої актуальності, тому що стосуються найдорожчого і безцінного скарбу – людського життя. Йшлося, зокрема, про справжні причини Чорнобильської катастрофи, масштаби трагедії, особливості поширення і впливу на живі організми радіації та сучасні загрози виникнення радіаційних аварій.

 

Аварію на Чорнобильській АЕС досі називають найбільшою техногенною катастрофою в історії мирного атома. Цій трагедії привласнений сьомий рівень небезпеки за Міжнародною шкалою ядерних подій, що стало локальною катастрофою з глобальними наслідками. Волею долі, епіцентром ядерної аварії стала саме наша багатостраждальна українська земля.

Через багато років країна – агресор хотіла знову піддати нас випробуванням Чорнобилем. 24 лютого 2022 – найстрашніший день в історії незалежної України, російська армія захопила Чорнобильську АЕС. А за кілька днів, росіяни з танків розстріляли найбільшу в Європі Запорізьку атомну електростанцію. Над цілим континентом нависла загроза стати непридатною для життя радіоактивною зоною.

Чорнобильська АЕС понад місяць була окупована збройними підрозділами ворога. 31 березня російські військові залишили ЧАЕС і 2 квітня над нею знову замайорів прапор України. Наразі Чорнобильська зона поступово оговтується від російської навали та розграбування.

Ми вклоняємося перед мужністю, самовідданістю та високим професіоналізмом ліквідаторів Чорнобильської катастрофи. Сьогодні ми згадуємо тих, хто усвідомлено й жертовно віддав своє життя заради спасіння нашої землі і людей від страшної аварії. Їх подвиг – безсмертний! Вічна пам'ять справжнім героям, які віддали своє життя в боротьбі з радіаційною катастрофою.

 

Велика вдячність всьому персоналу Чорнобильської АЕС. Ці люди не покинули свій відповідальний пост навіть під час окупації, виконуючи свою роботу під дулами російських автоматів, тим самим захистили людство від можливого повторення трагедії.

Низький уклін усім українцям, які сьогодні продовжують захищати нас від повторення лиха світового масштабу.


 Алла Радик, організатор заходу

: