Search

Тиждень історії розпочато

Завдяки історичній пам’яті людина
стає особистістю, народ — нацією,
країна — державою.

Михайло Грушевський

Україна велика, незалежна країна Європи, яка має глибоку історію, багату культуру, щирий волелюбний і миролюбний народ. Коріння нашої державності сягає доби перших полянських князів Кия, Аскольда і Дира, а українська народність, за свідченнями відомого історика Михайла Сергійовича Грушевського, веде свій початок від племен Антів (IV-VI століття). Наші предки пережили добу піднесення Київської Русі, зупинили монголо-татарську навалу, силами Галицько-Волинського князівства припинили просування руйнівної орди на захід, створили внаслідок національно-визвольних змагань українську козацьку державу Богдана Хмельницького, яка згодом трансформувалась у Гетьманщину, що протистояла посиленню наступу російського царизму на автономний устрій України.

Ми – українці можемо вважатись творцями першої найдемократичнішої Конституції Європи («Пакти і Конституції прав та вольностей Війська Запорозького» укладені Пилипом Орликом 1710 р).

Черговий шанс відновлення державності, яким скористались українці, припав на 1917-1921 рр., коли в результаті національно-демократичної революції виникли: УНР, держава П. Скоропадського, Директорія, ЗУНР…

Яскравою сторінкою української державотворчості можна вважати проголошення 30 грудня 1938 р. Карпатська України на чолі із Августином Волошином, та 30 червня 1941 р. Української Держави, уряд якої очолив Я. Стецько.

Усі ці спроби державотворення стали передумовами успішного відродження у серпні 1991 року Незалежної України у її сучасних кордонах, які визнає весь цивілізований світ.

Цього року, 24 серпня Україна святкувала 25 років своєї незалежності. В рамках відзначення цієї знаменної дати, 26-30 вересня у ВП НУБіП України «Заліщицький аграрний коледж ім. Є. Храпливого» триватиме тиждень історії.

В понеділок, 26 вересня всіх викладачів та працівників коледжу зустрічали студенти у вишитому вбранні і дарували синьо-жовті стрічки. Центральний вхід та вестибюль навчального закладу - оформленні національною символікою, протягом усього дня звучали патріотичні відео кліпи та експонувались книжкові виставками: у фойє коледжу «Стежками рідного краю», організована викладачами суспільних дисциплін; у читальному залі приурочена 150-тій річниці від дня народження М. Грушевського. Цього дня також було розпочато он-лайн вікторину «Чи знаєш ти історію власного коледжу?».

На інформаційно-просвітницькій годині відбувалось офіційне відкриття тижня історії. Всі студенти зібрались у внутрішньому дворі коледжу, тримаючи у руках синьо-жовті кульки. До присутніх звернувся заступник директора з навчальної роботи Сопилюк М. В., який наголосив на актуальності історичних знань. Також на урочистостях прозвучала поезія «Незалежна моя Україно!» у виконані студентки 13 групи Макух Г., зачарував глядачів гурт «Браво» із піснею «Оберіг» (керівник С. Я. Тарасевич).

Родзинкою урочистостей став флеш-моб продемонстрований студентами 11 групи під керівництвом Качора О. (42 група) та Стасюка Тараса (35 група). Під запальну пісню Гайтани «Сонце нам сяє», студенти, танцюючи із синьо-жовтими прапорами, виклали «25» - ювілейну дату для України.

Студенти першокурсники висловили свої побажання для України, в яких звучали заклики до миру та віра у світле майбутнє нашої держави. У небо були випущені синьо-жовті кульки.

Захід завершився виступом заступника директора з виховної роботи Книша І. Я., який ознайомив присутніх із планом заходів тижня історії.

Організатори свята висловлюють слова вдячності звукорежисеру Мартинчуку О. М. та всім студентам, що взяли участь у заході.

Кожен із нас має засвоїти просту істину – Батьківщина у нас одна, і так само як матір – її не вибирають. А такі заходи патріотичного спрямування сприяють вихованню у підростаючого покоління любові, поваги та шани до рідної землі.



Петрів Г.В., викладач історії

: