Search

Крик Землі має бути почутий…

       Здається, питання екології настільки актуальні, що увагою до них вже важко когось здивувати. Проте від цього вони аж ніяк не втрачають своєї актуальності.

    Не здивувати ними і студентів Заліщицького агроколеджу, адже частина з них опановує саме професію еколога. Хоча певне здивування викликало те, що з розмовою на цю тему до коледжу з парохом церкви Пресвятої Богородиці о.Іваном Сендзюком завітав о.Михайло Деревенчук – голова екологічної комісії Бучацької єпархії. Він повідомив присутніх, що на екологічні проблеми звернув увагу папа Франциск, а з грудня 2007 року при греко-католицькій церкві працює Бюро з питань екології. Проводяться численні екологічні місії, бесіди, зустрічі, втілюються в життя численні екологічні ініціативи. На протязі останніх 5 років регулярно проводяться конкурси «Відповідальність за створіння», до яких залучаються учасники незалежно від віку та віросповідання. Звертаючись до аудиторії, о.Михайло пояснив, чому церква надає стільки уваги цьому питанню. Маючи важливий важіль впливу на суспільство, вона не може стояти осторонь цих питань. Він глибоко зупинився на переліку тих екологічних проблем, над вирішенням яких ми повинні працювати спільно. Він наголосив на тому, що Бог, створивши світ, довірив людині наглядати за цим світом. І нерадиве виконання цього обов'язку породжує свого роду екологічний гріх. Ми зобов'язані дбати про нашу Землю-матінку. Сучасна молодь цікавиться нині багатьма питаннями, черпаючи з Інтернету величезну кількість інформації. Але чи задумуються молоді люди над тим, що нас оточує, як ми ставимося до середовища, в якому живемо? Засміченість, нестача прісної води, використання енергозберігаючих технологій, використання миючих засобів та отрутохімікатів, захворюваність, скорочення тривалості життя – про ці проблеми йшлося в бесіді о.Михайла. Розповідь була ілюстрована не тільки цифровими даними та прикладами, але й двома відеороликами, які яскраво її доповнили. Багато з порушених питань мають безпосереднє відношення і до нашого міста. Адже те, що відбувається з колись повноводним Дністром, проблеми з водопостачанням, засміченість – це проблеми, над вирішенням яких потрібно працювати всією громадою. Завершуючи виступ, о.Михайло запропонував численні брошури на обговорювану тематику.

    Дякуючи о.Михайлу, заступник директора І.Я.Книш відзначив, що в коледжі вже здійснюється ряд проектів, які мають значення і для міста. Зокрема, впроваджене роздільне збирання побутових відходів-макулатури, пластику, скла. Студенти є активними учасниками акцій, що проводяться дирекцією Дністровського каньйону – «Чисті береги» та ін.

    Підсумовуючи зустріч, заступник директора М.В.Сопилюк наголосив на тому, що боротьбу з гріхом в т.ч. екологічним, потрібно починати з себе, виробляючи в собі силу волі, обмірковуючи кожну свою дію, кожен крок, який може допомогти, а не нашкодити природі. І в першу чергу тут є над чим працювати не тільки студентам-майбутнім екологам, але й всім жителям нашого міста над Дністром.

Юрій Війтик – викладач

: