Search

Духовна година

«До світла воскресіння, крізь терни катакомб»

в Заліщицькому аграрному коледжіім.Є.Храпливого»

18 жовтня 2016 року в приміщені бібліотеки Заліщицького аграрного коледжу ім. Є.Храпливого відбулася духовна година «До світла воскресіння, крізь терни катакомб», приурочена 70-й річниці львівського псевдособору який започаткував знищення української греко-католицької церкви.

У виховному заході взяли участь настоятель церкви Покрови Пресятої Богородиці в Заліщиках отець Іван Сендзюк, сестри-служебниці Непорочної Діви Марії Софія та Христина, історик, дослідник краю, заступник директора Заліщицького аграрного коледжу ім. Є.Храпливого М.В. Сопилюк.

Духовну годину доповнювали документальний фільм «Львівський псевдособор» та презентація по книжці М.В. Сопилюка «Церква Покрови Пресвятої Богородиці в Заліщиках».

Настоятель церкви Покрови Пресвятої Богородиці в Заліщиках отець Іван Сендзюк цікаво розповів про історію виникнення УГКЦ, про ЇЇ ліквідацію, підпілля та відродження. У своєму виступі отець Іван наголосив: «Місцем, де найчастіше зароджується, зростає і дозріває святість християнина є Церква. Блаженніший Любомир Гузар у своїй проповіді проголосив: « Церква існує для того, щоб спрямувати людей до Бога і довести їх до щасливої вічності».

Рано чи пізно ми всі до цього прийдемо, а тому вам, молодим, треба вже сьогодні думати про те, щоб бути добрими християнами».

Про заборону УГКЦ в нашому краї, яскраво описано в книжках Сопилюка М.В. «Церква Покрови Пресвятої Богородиці в Заліщиках» та «Заліщики, роки, події, люди». Автор цих книг наголосив, що намагання радянської влади ліквідувати українську греко-католицьку церкву було по-суті етапом диявольського плану знищення національного духу українського народу його історії і традицій та перетворення українців на «безмовних гвинтиків радянської системи».

Про тривожні роки підпілля та переслідування монахів і священників УГКЦ хвилююче розповіла сестра Софія – служебниця Непорочної Діви Марії. Свій виступ вона закінчила молитвою Йосипа Сліпого Митрополита Йосипа Сліпого до Пресвятої Богородиці за долю українського народу.

Своєю грою на скрипці зачарувала присутніх сестра Христина – служебниця Непорочної Діви Марії, яка виконала музичний твір композитора Бах-Гуно «Аве Марія».

Окрасою духовної години був виступ Мар'яни Остяк, студентки 24 групи, яка виконала композицію «Молитва за Україну».

На завершення духовної години, ведуча Надія Ємчук наголосила:

«Церква ніколи не закликала до ненависті, а навпаки скликала всіх людей до єднання у спільній молитві, у слові і пісні.»

З словами подяки виступив заступник директора коледжу І.Я Книш.

Завершальним акордом цього змістовного пізнавально-виховного заходу стало спільне виконання його учасниками гімну «Молитва за Україну».

Підготували працівники бібліотеки.

: