Тиждень агрономічних дисциплін
Сучасні технології вивчаємо на виробництві
Студенти спеціальностей 201 Агрономія під час проведення навчальної практики з дисципліни Технологія зберігання
і переробки продукції рослинництва побували на ПП «Консервний завод - Заліщицький»
Заняття з навчальної практики на виробництві є досить ефективною формою навчання. Саме вони передбачають створення умов для наближення змісту навчальних предметів до формування у студентів необхідних професійних компетентностей, посилення практичної спрямованості освітнього процесу.
В ході заняття студенти ознайомились з окремими технологічними процесами зберігання і підготовки до переробки окремих видів сільськогосподарської продукції. Зокрема, працівники підприємства і викладачі детально ознайомили здобувачів освіти з умовами зберігання картоплі. Зберігання картоплі – відповідальний технологічний процес, який триває від 2–3 до 8–11 місяців. Адже в цей період у бульбах протікають складні біохімічні перетворення. Сорти картоплі з коротким періодом спокою починають проростати вже в грудні-січні, а за недотримання технології зберігання – ще раніше, втрачаючи при цьому товарну та насіннєву якість.
На різних об'єктах та в підрозділах підприємства студенти отримали інформацію і ознайомилися з технологічним обладнанням, спостерігали за
практичним виконанням окремих виробничих операцій.
В ході огляду різних локацій виробництва, студенти переконалися, що результат зберігання продукції, в даному випадку картоплі залежить не тільки від сортових особливостей, технології та умов вирощування, збирання та післязбиральної доробки бульб, але в значній мірі від способу зберігання та конструкції сховища, системи контролю та управління температурно-вологісними режимами.
В ході заняття було не тільки продемонстровано в дії устаткування і обладнання, але й представлено їх технічні характеристики і економічні показники ефективності використання.
Фахівці заводу радо ділилися своїми знаннями і досвідом роботи. Заняття виявилось надзвичайно корисним та продуктивним для студентів технологічного відділення.
Саме в ході таких зустрічей у них формується розуміння і переконання на що слід звертати більшу увагу під час навчання, що треба знати та вміти молодому фахівцю аби досягти успіху. Такі практичні зустрічі на об'єктах майбутньої професійної діяльності є важливим засобом закріплення теоретичних знань і формування практичних навичок.
Відрадно, що керівництво цього підприємства постійно сприяє студентській молоді в ознайомленні з сучасними технологіями в агропромисловій сфері. Вдячні за співпрацю нашим майбутнім роботодавцям та створення умов гідно пройти шлях від успішного навчання до результативної праці.
Роман АНДРУСИК, завідувач відділенням,
Стефанія ГРИЦИШИН , викладачка