Тиждень еколого-біологічних дисциплін
Навчально-екскурсійне заняття до приватного хлібопекарського підприємства «Мамин хліб»
З метою якісної реалізації освітньо-професійної програми «Екологія» при вивченні освітніх компонентів «Екологічна експертиза» та «Моніторинг довкілля», в рамках Тижня еколого-біологічних дисциплін для студентів-екологів було організовано навчально-екскурсійне заняття до приватного хлібопекарського підприємства «Мамин хліб» у м. Заліщики.
Підприємство спеціалізується на виробництві та реалізації хлібобулочних і кондитерських виробів, застосовуючи сучасні технології, зокрема метод глибокого заморожування продукції.
Метою навчальної подорожі було ознайомлення з виробничим процесом, а також дослідження екологічних аспектів впливу промислового об'єкта на навколишнє природне середовище.
На початку екскурсії студентам провели інструктаж з техніки безпеки, ознайомили з історією підприємства, його основними завданнями та принципами функціонування.
У процесі спілкування здобувачі освіти дізналися, що підприємства хлібопекарської галузі в процесі своєї діяльності можуть здійснювати значний екологічний вплив. Зокрема, це — викиди забруднювальних речовин в атмосферне повітря, скиди стічних вод у поверхневі водойми, утворення твердих побутових і промислових відходів. Окрему увагу було приділено питанню потенційної небезпеки котелень, які можуть стати джерелом екологічної загрози у разі надзвичайних ситуацій. Також важливим джерелом атмосферного забруднення є використання палива, характеристики якого впливають на склад викидів і визначають необхідні методи їх очищення.
У підсумку студенти дійшли висновку, що одним із пріоритетних напрямів екологізації хлібопекарських підприємств є перехід до маловідходних і безвідходних виробництв, запровадження замкнених технологічних циклів, раціональне використання природних ресурсів та впровадження природоохоронних заходів.
Завершуючи екскурсію, студенти поділилися позитивними враженнями, відзначивши практичну цінність отриманих знань та важливість застосування екологічних норм і принципів у виробничій діяльності.
Алла РАДИК, Руслана ПОЛЕВА, викладачі
екологічних дисциплін