Search

Студентський гурток «Технології зберігання і переробки сільськогосподарської продукції»

СНПЧ А7 Курск, обзоры принтеров и МФУ

Презентуємо роботу гуртка

«Технології зберігання і переробки сільськогосподарської продукції»


Гурток «Технології зберігання і переробки сільськогосподарської продукції» передбачає формування у майбутніх спеціалістів розвинутого творчого мислення, однією з ознак якого є вміння вивчити об'єкти та процеси, використовуючи теоретичні положення агрономічних наук та встановлювати взаємозв'язок між процесами, що протікають у ньому.

Сільське господарство дає основні харчові продукти, а також сировину для харчової і деяких галузей легкої промисловості, що виробляють товари народного споживання. Від кількості і якості цих продуктів, різноманітності їх асортименту залежить здоров'я, працездатність і настрій людини.

Тому створення в країні достатку сільськогосподарських продуктів високої якості – одна з умов розвитку суспільства. Збереження продуктів рослинництва до часу їх використання – важлива справа.

Керівник гуртка Фреяк Галина Борисівна, викладач біологічних дисциплін, викладач вищої категорії.

Старостою гуртка є студент 32-С групи, спеціальність 201 «Агрономія» Рожелюк Михайло. Програма розрахована на студентів ІІІ, ІV курсів технологічного та економічного відділень.

Мета роботи гуртка – систематизація і полегшення навчальної роботи студентів в позааудиторний час, сформувати у гуртківців навички проведення науково-дослідної роботи, підвищити пізнавальну активність у студентів до вивчення основних тем з дисципліни «Технологія зберігання і переробки продукції рослинництва».



Основні напрями роботигуртка:

  • ознайомлення з роботою гуртка;
  • набуття навичок у роботі з науковою інформацією;
  • виконання навчальної роботи за обраною темою, що пов'язана із майбутньою спеціальністю;
  • представлення результатів на щорічній студентській конференції;
  • члени гуртка є активними учасниками науково- практичних конференцій;
  • участь у студентській олімпіаді – І етап внутріколеджівської олімпіади.


Вашій увазі презентуємо план роботи гуртка:

  1. Організаційне заняття. Ознайомлення з тематикою poбіт лабораторії технології зберігання і переробки сільськогосподарської продукції.Методика написання реферативної роботи з дисципліни " Технологія зберігання і переробки продукції рослинництва ". Структура реферату.
  2. Тема засідання 1.Раціональне харчування. Пошук інформації в Інтернеті та інші джерела.
  3. Тема засідання 2. Як зберегти продукти свіжими? Пошук наукової інформації. Довідкова література. Реферативні журнали.
  4. Тема засідання 3. Вимоги до харчового раціону. Використовуємо літературні матеріали до обраної теми навчальної роботи.
  5. Тема засідання 4. Огляд інформації газет, журналів, книг. Використання енциклопедичних довідників.
  6. Підготовка і обговорення в групах теми рефератів членами гуртка. Теми рефератів: «Зберігання плодів та овочів», «Переробка с/г продукції», «Харчування за змінених умов довкілля», Робота з новинками у бібліотеці коледжу. Заслуховування доповідей гуртківців. Обговорення доповідей.
  7. Тема засідання 5. Фітотерапія (корисні та шкідливі властивості лікарських рослин).
  8. Тема засідання 6. Фітотерапія і профілактика екологічно залежних хвороб людини та харчових отруєнь.
  9. Основні вимоги до підготовки доповідей на пошуково-дослідні конференції. План доповіді. Оформлення ілюстративного матеріалу, презентації роботи.
  10. Підготовка до студентської конференції. Заслуховування та обговорення доповідей гуртківців.
  11. Науково-дослідна пошукова конференція. Обговорення доповідей конференції.

Форми занять: лекції, практичні заняття, диспути, оnline-конференції, екскурсії до вищих навчальних закладів, науково-дослідних установ, на підприємства.

Програмою передбачено проведення групових, парних та колективних форм роботи.

Партнерами діяльності та співпраця з виробництвом є:

  • ФГ «ГАДЗ» м.Бучач;
  • ФОП Навольська І.Д.;
  • ФГ «АРТЕМАТ АГРО»;
  • Лабораторія ПП«Амбар 88» с. Дзвиняч по зберіганню та переробці сої;
  • Борщівський міжрайонний відділ Державної установи «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України»;
  • НПП "Дністровський каньйон".

Науково-дослідна діяльність студентів є складовою частиною навчального процесу, і є важливою формою самостійної роботи студентів. Вона сприяє закріпленню теоретичних знань і розвитку самостійної діяльності, які необхідні майбутньому фахівцеві. Крім того, у процесі науково-дослідної роботи у повній мірі реалізується світогляд студента, бо подолання труднощів при вирішенні конкретних завдань потребує від студента діяльності, творчого підходу.

Теми навчально-дослідних, пошукових робіт:

  • Сучасні тенденції у зберіганні сільськогосподарської продукції.
  • Фактори, що впливають на якість продукції рослинництва.
  • Нітратна проблема, як основна причина екологічного забруднення сільськогосподарської продукції.
  • Вплив умов вирощування на якість плодоягідної продукції.
  • Визначення показників якості переробки продукції.
  • Рослини, овіяні легендами. Рослини синоптики.

Окремі напрями роботи гуртка пов'язані також з використанням можливостей навчально-виробничих лабораторій рослинництва, овочівництва, плодівництва, лабораторії вимірювальної екологічної експертизи та якості і безпеки об'єктів сільськогосподарського використання коледжу.

Заняття членів гуртка проходить в online режимі під час дистанційного навчання, студенти активно приймають участь. Також, працюємо у віртуальних лабораторіях, проводимо домашні досліди, створюємо цікаві пошуково- дослідні презентації, спілкуємося в online режимі з фахівцями аграрного профілю.

Отже, у гуртку студенти ознайомлюються з основними технологічними процесами і умовами зберігання рослинної продукції та заходами боротьби із втратами; вивчають загальні питання консервування і переробки сільськогосподарської продукції, методику визначення якості сировини і здійснення хіміко-технологічного контролю виробництва.


ФРЕЯК Г.Б., керівник гуртка технології зберігання і переробки сільськогосподарської продукції

: